EPA/Patrick Seeger

Stanje slobode medija u Hrvatskoj je zabrinjavajuće, navodi se u Izveštaju Media Fridom Rapid Respons (MFRR) i ističe da premijer Andrej Plenković diskredituje novinare, a od sedam ovogodišnjih zabeleženih slučajeva kršenja slobode medija pet su počinili članovi Vlade ili drugi zvaničnici.

“Premijer Andrej Plenković diskreditovao je novinare u javnim raspravama zbog njihovog kritičkog izveštavanja o njemu i njegovoj stranci”, navodi se u Izveštaju, saopšteno je iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Dodaje se i da je nedeljnik Nacional u aprilu objavio snimak internog sastanka HDZ-a na kojem premijer Andrej Plenković optužuje novinske kuće poput N1, Telegrama i Nacionala da su deo urote protiv njega i stranke.

Navodi se takođe da je, nakon što je Jutarnji list otkrio poverljivu prepisku putem WhatsAppa između tadašnjeg sudije, a danas glavnog državnog tužioca Hrvatske Ivana Turudića i bivše državne sekretarke Josipe Rimac, o njihovim čestim susretima i međusobnoj naklonjenosti, Plenković optužio taj zagrebački dnevnik za korupciju i zlonamerno izveštavanje.

Dodaje se i da diskreditirajući komentari političara nisu novost i navodi primer premijera Plenkovića koji je na konferenciji za novinare verbalno vređao novinarku televizije N1 kako bi izbegao da odgovori na njena pitanja.

S druge stranke, MFRR izražava i drugu veliku zabrinutost zbog napada na medije koji dolaze od Domovinskog pokreta, koji je deo vladajuće koalicije sa HDZ-om.

U Izveštaju se ističe i da je u junu ove godine Stjepan Nikola Bartulica dok je bio član tog pokreta optužio novinara Andreja Dimitrijevića za medijsko zlostavljanje i zastrašivanje zbog navodnog neovlaštenog fotografisanja njegovog automobila, u kojem su se mogla videti njegova deca, u sklopu istrage nad nekretninama koje Bartulica nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici.

Dodaje se i da je predsednik DP-a Ivan Penava, s druge strane, u maju rekao da bi njegova stranka podržala novu koalicionu Vladu s Andrejem Plenkovićem samo ako bi ukinula finansiranje hrvatskog nedeljnika Novosti (čiji osnivač je Srpsko nacionalno veće).

Penava je, naime, tada izrazio duboko neslaganje s uređivačkom politikom Novosti, koje su prepoznatljive po svom kritičkom pisanju o vlasti.

“Novosti su nakon ovog incidenta bile na meti pretećih poruka”, ističe se u Izveštaju u kojem se navode i kampanje blaćenja portala Faktograf i Klimatski portal, podseća se i na SMS-pretnje bombom u maju upućene redakciji Nacionala i upozorava da nedavni amandmani Krivičnog zakona (‘Lex AP‘) dodatno narušavaju slobodu medija, preneo je Jutarnji list.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here