Tanjug/AP
Zasedanje Saveta bezbednosti UN

Savet bezbednosti UN održaće večeras vanrednu sednicu zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Iranu, izjavio je danas zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

“Na zahtev Irana, uz podršku Kine, Alžira i Rusije, zakazana je vanredna sednica Saveta bezbednosti UN zbog ubistva Hanijea u Teheranu. Sednica će biti održana u 16 časova u Njujorku”, objavio je Poljanski na društvenoj mreži “Telegram”.

Iran je nešto ranije zatražio održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN zbog ubistva Hanijea i izraelskih napada na Bejrut, navodi se u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Teheran je pozvao članove Saveta bezbednosti UN da održe hitan sastanak u vezi s izraelskim udarima na Liban i ubistvom političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, objavila je agevcija Rija novosti, koja je imala uvid u pismo iranske stalne misije pri UN upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i ruskom stalnom predstavniku pri UN Vasiliju Nebenzji.

Iran je zatražio od članova Saveta bezbednosti da što pre pozovu Izrael na odgovornost zbog kršenja međunarodnog prava i razmotre mogućnost uvođenja sankcija.

Hamas je ranije danas saopštio da je Hanije ubijen noćas u direktnom raketnom napadu na njegov stan u Teheranu, nakon što je prisustvovao inauguraciji predsednika Irana Masuda Pezeškijana.

1 COMMENT

  1. SB = smesan i beznacajan UN – organ, jer u njemu sede zemlje koje najvece probleme i prave po svetu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here