EPA

Nekoliko američkih vojnih baza širom Evrope proglasilo je uzbunu i nalazi se u stanju povećane pripravnosti, javlja CNN.

Nivo uzbune dignut je na drugi najviši zbog terorističkog napada koji bi mogao da cilja američko vojno osoblje i objekte, prenosi CNN reči dvojice američkih funkcionera.

Baze, uključujući garnizon američke vojske u Štutgartu u Nemačkoj, gde je sedište američke Evropske komande, podigle su u nedelju nivo pripravnosti na stanje zaštite snaga “Čarli”, rekli su funkcioneri.

Taj se status “primenjuje kada se dogodi incident ili se primi obaveštajni podatak koji ukazuje na neki oblik terorističke akcije ili ciljanja na osoblje ili objekte”, pravilo je američke vojske.

Portparol američke komande za Evropu Den Dej odbio je da komentariše povećani nivo pripravnosti.

Jedan od američkih funkcionera, koji je stacioniran u bazi u Evropi, rekao je za CNN da ovaj nivo pretnje nisu videli “najmanje 10 godina” i rekao da to obično znači da je vojska primila “aktivnu-pouzdanu pretnju”.

Nije jasno koji su obaveštajni podaci pokrenuli pojačanu bezbednost ali, piše CNN, evropski funkcioneri danima upozoravaju na potencijalnu terorističku pretnju na kontinentu, posebno uoči Olimpijskih igara u Parizu u julu i tokom aktuelnog Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here