Screenshot/Youtube
Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil

Na Beogradu je da odradi ozbiljnu istragu i otkrije o čemu se tu radilo – sigurno ne o miru i stabilnosti za Srbiju, niti je to na bilo koji način pomoglo Srbiji i Srbima na Kosovu – kazao je ambasador SAD u Beogradu‚ Kristofer Hil, govoreći o nedavnim događajima u Banjskoj.

Naglašava da je sada neophodno da se otkrije šta se zaista dogodilo, prenosi Kossev.

– Video sam izjavu Radoičića i ne razumem kako iko može misliti da je dobro za Srbiju da se upusti u ovakve aktivnosti – moramo otkriti šta se desilo, ko je bio uključen, mora odgovornost da se pronađe i da obezbedimo da se to ne ponovi – da se ovakva i tragična i opasna situacija ne ponovi – podvukao je ambasador.

Upitan o mogućim merama protiv Srbije zbog dešavanja u Banjskoj, Hil ponavlja da je neophodno da se utvrdi šta se zapravo dogodilo.

– Kada je reč o merama protiv Srbije, očigledno je da postoji želja da se sazna šta se desilo – šta je taj Radoičić tamo radio i zašto i da se odgovorni pozovu na odgovornost. Potreban je napor da se taj proces nastavi – kada postoji kriza i kad postoji zamena političkom procesu, opasne su stvari. Nama su potrebni mir i stabilnost i najbolji način je da se vratimo dijalogu – rekao je on.

Osvrnuo se i na to što su srpski pravosudni organi pokrenuli postupak protiv Milana Radoičića.

– Ono što vidim to je da je gospodin Radoičić optužen za neka ozbiljna krivična dela i rekao bih da je na tužiocima da o tome da govore. Imamo pitanje – kako da sprečimo da se to opet desi? Zašto bi neko pomislio da ulazeći na teritoriju Kosova, gomilajući oružje, izazivajući strah kod ljudi, provaljujući kroz vrata manastira, doprinosi miru i stabilnosti u ovom delu sveta – naglasio je.

Hil je upitan da li vidi odgovornost Beograda za ono što se dogodilo u Banjskoj.

– Hoćemo da sprečimo da se to ponovi, ali prethodno morate znati šta se desilo. Na Beogradu je da odradi ozbiljnu istragu i otkrije o čemu se tu radilo – sigurno ne o miru i stabilnosti za Srbiju, niti je to na bilo koji način pomoglo Srbiji i Srbima na Kosovu – kazao je on.

Nakon serije poziva iz SAD i Evropske unije upućenih zvaničnom Beogradu da smanji svoje prisustvo ka teritoriji Kosova, te navoda srpskog rukovodstva da je to i učinjeno, američki ambasador juče je sa šefom delegacije EU u Beogradu, Emanuelom Žiofreom posetio jedinice Vojske Srbije u širem rejonu Novog Pazara.

– Broj vojnika je bio mnogo veći i sada je već na normali. To su dobre vesti – poručio je Hil.

6 COMMENTS

  1. Ma nazalost, nista se nije desilo. Kao sto se ocigledno nista nece ni desavati niti menjati na KiM -u, dok se u Srbiji ne promeni ova vlast. Njima KiM treba kao zalog da ostaju jos deset-petnaest godina na vlasti. Uvek neke izjave: ova sedmica , ovaj sastanak, ovaj razogovor je kljucan za resavanje situacije na KiM-u. I tako iz godine u godine, KiM za Srbe ima samo biblijske okvire i ostaje u srpskoj dusi, secanju i srcu. I nista vise. Siptarski faktor raste, srpski se smanjuje i tako iz jednog veka u drugi.

  2. Boze mili,koja smo ,,mi,, banana drzava.
    Zahvaljujem se nasim ,,politicarima,,ako tako mogu da ih nazovem.
    Zbog ,,preciznosti,, mislim na poziciju i opoziciju.

  3. Kako je on mogao da vidi izjavu Radojcoca? Ko mu je dostavio? Ko je Hil da se mesa u nase unutrasnje stvari? Zar i mi postadosmo americka kolonija.

  4. A ko si ti ? Bre kako nasih politicara noje gram srama test nije normalno.

  5. Milosevic je izgubio Kosovo,a sve ovo posle je mrcvarenje nas samih i to ce jos potrajati .
    I kako izgleda ,nista naucili nismo,osim da se ljutimo i druge optuzujemo.
    Nema nista od Srbije,ne moze iz zagrljaja Udbe i njihove ideologije i Udbaske crkve.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here