Tanjug
Kristofer Hil

Američki ambasador Kristofer Hil izjavio je danas, povodom podizanja optužnice u Prištini protiv 45 osoba za slučaj Banjska iz oktobra prošle godine, da je američki stav po pitanju tog slučaja poznat i da se SAD zalažu da učesnici tog događaja treba da budu pozvani na odgovornost.

Hil je, u Crvenom krstu Srbije, gde je akcijom dobrovoljnog davanja krvi obeleženo 23 godine od terorističkog napada u Americi, poručio da u odnosima Beograda i Prištine, sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga.

– Pozicija SAD oko Banjske je dobro poznata, nismo menjali stav, zalažemo se da učesnici tog događaja budu pozvani na odgovornost. Što se tiče odnosa Beograda i Prištine, mora se vratiti dijalogu. To je ključno, nema izbegavanja dijaloga i svi napori treba da budu usmereni ka tome da se sedne za pregovarački sto – naglasio je Hil.

On je rekao da je taj stav ponovio i prilikom jučerašnje posete specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Beogradu.

Specijalno tužilaštvo u Prištini objavilo je danas optužnicu protiv 45 osoba za oružani sukob u Banjskoj kod Zvečana, koji se dogodio 24. septembra prošle godine.

Oni se prema optužnici terete u vezi sa navodnim terorizmom, odnosno za krivična dela “protivustavnog poretka i bezbednosti, finansiranje terorizma i pranje novca”.

3 COMMENTS

  1. A kada ce da pomogne da se teroristi koji su kidnapovali desetine Srba uhapse kao i oni koji su vadili organe u žutoj kuci.Ne dao Bog da neko dobije njegovu krv

  2. Gospodin Hil bi mogao da namece torture u svojoj zemlji i nebi trebao to da radi u Srbiji jel mu to nije posao i nema pravo po medjunarodnom pravu da to radi u Srbiji sto se tice dijaloga svi vidimo i zanamo ko ne postuje postignute sporazume tako da dijaloga nema neznam o cemu prica crveni oroz sve sto se desava trenutno u laznoj ne postojecoj drzavi kosovo matletiranje srpskog naroda odgovorni su ovakvi kao sto je gospodin Hil

  3. Znaci Vucic ce morati da hapsi Radojicica,a njegovu imovinu Kurti treba da oduzme i imovinu da na koristenje Srbima na Kosovu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here