Tanjug
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil

O sudbini nalazišta litijuma u Srbiji trebalo bi da odluči srpski narod i nije na strancima da govore šta treba da uradi, izjavio je večeras američki ambasador Kristofer Hil i naglasio da je litijum velika prilika, ali da građani Srbije sami treba da se uvere da je to tako.

Hil je rekao u intervjuu za TV K1 da Srbija ima nalazište litijuma koje je jedno od najvećih i najboljih u Evropi, kao i da će od Srbije zavisiti da li će to biti deo njene budućnosti.

– Ako budete tražili moje mišljenje, mislim da je to prava prilika za srpski narod, ali očigledno Srbi treba da budu sigurni u tu odluku. Moraju da osete da to zaista funkcioniše”, rekao je Hil.

Podsetio je da se u srpskom parlamentu vodila debata o iskopavanju litijuma.

– Mislim da je to pitanje koje treba da se reši korišćenjem nauke. To je veoma važno. Potrebno je više nauke. Odluka će biti na Srbiji. Nisam tu da kažem Srbima – morate imati litijum. Odluka je na Srbiji – rekao je on.

Dodao je da u SAD postoje nalazišta litijuma i to i na istoku i na zapadu zemlje i da je litijum važan, jer je primaran za električna vozila.

– To je očigledno deo budućnosti, tako da ćemo morati da vidimo šta će Srbija odlučiti. Mislim da je bilo prikladno da se vodi rasprava u parlamentu i da će kada ponovo bude imala te diskusije između izabranih zvaničnika, Srbija spoznati šta je to što mora da uradi – istakao je on.

Naglasio je da je Srbija uspešna država, koja je takođe i mala i da kada male države, kako je rekao, od šest i po miliona stanovnika, imaju zalihe neophodnih minerala, onda je važno da odluče šta da rade sa tim zalihama.

Za donošenje takve odluke, prema njegovim rečima, neophodno je da se razgovara što je više moguće.

– Ne govorim Srbiji kako da donese odluku o ovome, jer ima izabrane zvaničnike. Srbija je donela mnoge odluke i mislim da odluke koje je do danas donela, po mnogim pitanjima usmeravaju Srbiju u pravcu Zapada – istakao je Hil.

Govoreći o nedavnom ugovoru za proizvodnji solarne energije sa američkom kompanijom UGTR, Hil je rekao da će Srbiji u budućnosti biti potrebno mnogo više električne energije i da su njene trenutne mogućnosti za proizvodnju struje već na granici.

Dodao je da je zato neophodno pronaći druge načine.

– Resursi uglja u Srbiji se smanjuju i ona mora da uvozi ugalj i to kamione uglja iz  Bosne i Hercegovine. Srbiji je očigledno potrebno više izvora energije kako bi se proizvodilo više električne energije – rekao je on i naglasio da je od velike važnosti za Srbiju to što će raditi sa velikom američkom kompanijom koja proizvodi sunčevu energiju.

Solarno postrojenje će biti kombinacija proizvodnje električne energije i skladištenja struje u obliku baterija.

– Ovo je veoma moderan koncept. Mi govorimo o dva miliona solarnih panela. Danas je važno da razumemo solarnu energiju, koja je zabeležila skokovit rast i pomerala granice u poslednjih 10 godina – istakao je Hil uz ocenu da je Srbija donela važnu odluku po pitanju solarnih elektrana koju on apsolutno podržava.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here