Tanjug

Vreo vazduh iz Afrike zarobio je čitav Balkan, a u Srbiji su još od početka sedmice temperature prešle 30. podeok, dok se krajem nedelje na jugu i istoku zemlje očekuje i do 40 stepeni Celzijusa.

Od proteklog utorka temperature neprestano rastu, kao i stepen UV zračenja, pa se građani štite laganom odećom, šeširima i kačketima.

Poslušali su i lekare koji naročito starijim osobama i hroničnim bolesnicima savetuju da, ako ne moraju, ne izlaze iz kuće, pa je u najtoplijem delu dana vidno manje ljudi na beogradskim ulicama. Na ostale građane apeluju da se ne izlažu direktno sunčevim zracima, već da se “drže hlada” i imaju uz sebe flašicu sa vodom.

Humanost su neki Beograđani pokazali iznoseći posude sa vodom kako ptice i psi lutalice ne bi uginuli.

Najgore tek stiže. Republički hidrometeorološki zavod izdao je za Srbiju upozorenje da se pik toplotnog talasa očekuje u petak i subotu 21. i 22. juna kada će temperature dostići i do 40 stepeni. RHMZ je saopštio da 20. juna temperature idu od 33 stepena na severu do 39 stepeni na jugu i istoku Srbije, a da će u petak i subotu u Srbiji biti od 35 do 40 stepeni.

– U subotu po podne na severu i zapadu, a u nedelju i u ostalim krajevima se očekuje pad temperature na vrednosti od 28 do 34 stepena – kažu oni.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slobodan Sovilj je objasnio da veoma topao vazduh iz Afrike koji zahvata delove Italije i južne Grčke, ka premeštanju zahvata i Srbiju. U urbanim sredinama, kako je rekao za RTS, biće tropske noći, sa temperaturama koje neće pasti ispod 24, 25 stepeni, a najizraženije će biti u Beogradu. Nakon toga, kaže, očekuju se u subotu uslovi za lokalnu oblačnost sa pljuskovima i grmljavinom, ali će biti retka ili izolovana pojava popodne i uveče.

Naveo je da naznaka za superćelijske oluje nema, a u nedelju, u drugom delu dana kada temperatura bude polako pala u svim krajevima, znatno je veća šansa za pljuskove i grmljavine.

– Lokalno će biti uslova i za pojavu grada i većih količina padavina za kratko vreme, dok će u prvom delu naredne sedmice pljuskovi biti učestaliji na jugozapadu, jugu i istoku Srbije – ukazuje on i dodaje da će se tada maksimalna temperatura kretati u intervalu od 28 do 33 stepena.

Stigli plivači

Početak sezone kupanja na Adi Ciganliji i bazenima obradovao je Beograđane i goste. Ovo “beogradsko more” radi svakog dana od 10.30 do 18.30, a dežuraće 50 spasilaca i ekipe Hitne pomoći. Gradski zavod za javno zdravlje saopštio je da ispitivanja vode jezera zadovoljavaju zakonske norme. Plivačima su vrata otvorili beogradski bazeni, a kupanje je počelo i na bazenima širom Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here