Tanjug/AP
Han Kang

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost je južnokorejska autorka Han Kang, saopšteno je na konferenciji za medije u Švedskoj kraljevskoj akademiji u Stokholmu.

Književnica Han Kang je 120. po redu laureatkinja najprestižnijeg literarnog priznanja u svetu.

U obrazloženju članova Švedske kraljevske akademije, koja svake godine dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost stoji da je Han Kang ovu nagradu dobila “za njenu napetu poetsku prozu koja se suočava sa traumama iz istorije i koja otkriva krhkost ljudskog života”.

Han Kang je rođena 1970. u Južnoj Koreji u gradu Gvandžuu, a u devetoj godini preselila se sa svojom porodicom u Seul.

“Njen otac bio je poznati novelista. Osim pisanja posvetila je svoj život umetnosti i muzici što se ogleda u čitavoj njenoj literarnoj umetnosti. Karijeru je započela 1993. kada je objavila veliki broj poema. Prvenac Kangove u poeziji izašao je 1995. kada je objavila kolekciju kratkih priča Ljubav u Jeosuu, nakon koje ubrzo objavljuje nekoliko drugih proznih radova, kao što su kratke priče i novele” piše na sajtu Nobelovog komiteta.

Han Kang se na nacionalnom nivou proslavila novelomm iz 2015. “Vegetarijanac”. Ona je napisana iz tri dela i obrađuje posledice koje nastaju kada njen glavni lik Yeong-Hye odbija da se povinuje normama u unosu hrane.

“Njen rad odlikuje dvostruko izlaganje bolu, veza između mentalnog i fizičkog mučenja koja je blisko povezana sa istočnjačkim razmišljanjem. Han Kang se u svom opusu suočava sa istorijskim traumama i nevidljivim pravilima i u svakom od svojih dela otkriva osetljivost ljudskog života. Ona ima jedinstvenu svest o povezanosti tela i duše, živih i mrtvih i u svom poetičnom i eksperimentalnom stilu postala je inovator u savremenoj prozi” piše na sajtu Nobelovog komiteta.

Nobelova nagrada za književnost prvi put je dodeljena 1901. godine. Tada je priznanje dobio Francuz Sili Pridom.

Do sada je Nobela dobilo 120 književnika, od čega su 103 laureata bili muškarci, a samo je 17 žena nagrađeno ovom najprestižnijom nagradom. Najmlađi dobitnik bio je Džozef Radjrad Kipling, koji je 1907. imao 41 godinu, a najstarija je bila Doris Kipling, kojoj je bilo 88 godina 2007. kada je ovenčana Nobelom.

Samo dvojica dobitnika, u čitavoj istoriji, odbilo je ovo priznanje – Boris Pasternak 1958, i Žan-Pol Sartr osam godina kasnije.

Prošle godine Nobela za knjževnost dobio je Norvežanin Jun Fose, a nagrada podrazumeva zlatnu medalju i novčanu nadoknadu u iznosu od 11 miliona švedskih kruna, što je nešto više od milion dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here