Hag odbio Gotovinin zahtev

0

Gotovinina odbrana je tražila da se izda obavezujući nalog za glavnog tužioca Serža Bramerca, kao i za hrvatskog državnog tužioca Mladena Bajića, za prisustvo raspravi od 16. decembra.

 

Od Bramerca je istovremeno traženo da ponese sve dokumente sa istrukcijama koje je dao Vladi Hrvatske kako da vode istragu nad dokumentima koje traži tužilaštvo.

 

U svom odgovoru na taj zahtev, Tužilaštvo je izrazilo protivljenje.


Zimska pauza

 

U Tribunalu je u ponedeljak počela zimska pauza, koja će trajati do 11. januara naredne godine. U sudnicama nema pretresa, ali sudska veća mogu donositi odluke po raznim podnescima i u toku pauze.

Predstavnici Vlade Hrvatske naveli su da bi se Bajić pojavio na raspravi, samo ukoliko i Bramerc bude prisutan, a sudskom veću su ponudili svu prepisku između tužioca i Vlade koju su tražili Gotovinini advokati i taj je predlog prihvaćen, navodi se u obrazloženju.

 

Pozivajući se na visoke izvore u Vladi Hrvatske, odbrana je tvrdila da je Bramerc vršio pritisak da se sprovede istraga nad različitim licima, uključujići članove odbrane Ante Gotovine.

 

U obrazloženju odluke, sudije navode da je rasprava od 16. decembra imala posebnu namenu da se diskutuje o dokumentima koja nedostaju, te smatraju da prisustvo Bramerca i Bajića za to nije neophodno.

 

Hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču u Hagu se sudi zbog zločina nad srpskim civilima u toku i poslije operacije "Oluja" u ljeto 1995. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here