Guslama protiv zaborava

0

Zajednička pesma: Učesnici na kraju programa

 

Kičiner, industrijski grad u kanadskom Ontariju, stotinak kilometara udaljen od Toronta, postao je centar guslarske pesme kome nema premca u Severnoj Americi, a možda ni u celoj srpskoj zajednici. U ovom gradu, u sali pri crkvi Svete trojice, pred velikim brojem ljubitelja guslarske i izvorne narodne pesme održano je već tradicionalno, šesto po redu "Guslarsko poselo" koje su blagoslovili sveštenici Vasa Pejović i Milan Jovanović.

 

Običaji zlata vredni

 

Ranko Komlenović

Epska poezija, koja se peva uz gusle, ponikla je iz naroda i gusle su te koje su sačuvale sve ono što je najlepše od naše slavne istorije – podsetio je Ranko Komlenović, nekadašnji stanovnik Goražda, koji je prvi put prisustvovao "Guslarskom poselu". On nije krio oduševljenje onim što je video i čuo, a na kraju je i sam zapevao.

 

Jordanka Rajković

– Došla sam da vidim mog kuma Miodraga Maslenjaka, koji je sa svojom grupom pevao zeničke izvorne pesme – kaže Jordanka Rajković, nekadašnja stanovnica Jajca.

 

– Oduševljena sam ovom večeri i zahvalna sam organizatorima na trudu koji ulažu da ne zaboravimo našu istoriju i da negujemo običaje koji su vredni kao zlato.

Organizator i ovog posela bilo je Guslarsko društvo "Filip Višnjić" iz Kičinera, koje proslavlja 12 godina uspešnog delovanja na očuvanju guslarske i izvorne narodne pesme, kao i očuvanja vekovnih srpskih običaja. Brojne goste pozdravio je Dragan Vladičić, predsednik društva. On je, zajedno sa pesnikom Zdravom Stanišićem, bio i voditelj programa.

Na smotri je učestvovalo osam guslara koji su, baš svi odreda, oduševili publiku željnu dobre stare pesme. Iz Toronta su došli guslari Vladimir Đerić, Mirko Radović i Andrija Mihajlović, iz Čikaga Velimir Matović i Ognjen Gligorević, a iz ontarijskog Londona Dragiša Mačar. Uz njih, vernu publiku zabavljali su guslari iz Kičinera Novica Stanić, Milenta Zekanović i Slavoljub Simić.

Pored guslara, veče su svojom pesmom ispunile i tri grupe pevača izvornih narodnih pesama: "Veseli Nišićani" (Željko i Njegoš Perković, Novica Stanić, Miodrag Krajišnik i Zdravo Stanišić), "Oštro" (Mile, Niko i Milomir Stojanović, Mladen Posavljak, Milenko Kovačević, Obrad Marković, Savo Andrić, Dragan Papaz i Milija Vidović) i grupa "Smetovi" (Miodrag Maslenjak, Mladen Jovanović, Jadranko Đuričić, Ranko Vesić, Zdravko Butina i Janko Jovanović. Izvorne pesme iz okoline Zenice pevali su udvoje Milenta Zekanović i Miroslav Avlijaš.

Da bude baš sve kao na pravom poselu potrudili su se Milenko Stojanović i Obrad Marković, svirkom na dvojnicama. Posebno oduševljenje izazvao je mlađani nazdravičar Uroš Krtolica, član SKUD-a "Oplenac" iz Misisage.

Sekretar Društva Miodrag Dangubić predstavio je peti broj lista "Glas guslara", čiji je i odgovorni urednik, i naglasio da se ovaj list čita širom srpske dijaspore, a sve više čitalaca ima i u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Srbiji.

Nakon zvaničnog dela programa pesmom je dočekana zora, a pevačkim grupama pridružili su se svi u sali. Orila se pesma iz petnih žila, tako da je neko neupućen upao u salu te nedeljne zore pomislio bi pre da se nalazi u nedrima gore Romanije nego negde u Kanadi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here