Tanjug
Arno Gujon

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon zabranu ulaska na Kosovo, koja mu je izrečena pre šest godina, posmatra u kontekstu širenja terora i straha među Srbima što vrhunac dostiže, kako kaže, za vreme aktuelne vlasti Aljbina Kurtija.

Kako dodaje, zabrana ulaska na prostor Kosova, a samim tim i pokušaj sprečavanja humanitarnog rada, mali je deo jasne namere da se sprovede etničko čišćenje Srba pomoću modela koji se naziva “tiha oluja”.

– Smatram da ničija nije gorela do zore, tako da verujem da će se situacija promeniti i da će Srbi na KiM jednog dana živeti slobodno, a da ću ja imati slobodu da ih posetim. Radujem se tom danu – poručuje Gujon.

Govooreći o Kancelariji Vlade Srbije za javnu i kulturnu diplomatiju za čijeg je direktora imenovan krajem maja, Gujon navodi da im je cilj da poboljšaju imidž Srbije u svetu.

Misija im je, kako kaže, da kreiraju jasne poruke namenjene međunarodnoj javnosti, ističući ne samo bogatu kulturnu baštinu, istoriju ili umetnost već i ekonomske prioritete i težnje Srbije ka stabilnosti i miru.

– U aktivnoj saradnji sa stranim medijima obezbedićemo tačne informacije i aktivno ćemo se suprotstavljati svim netačnim predstavama i stereotipima koji postoje – kaže.

Govoreći o nedavno održanim izborima za Evropski parlament, Gujon kaže da rezultati definitivno daju šansu da se proširi mreža evroparlamentaraca koji su spremni da čuju i argumente Srbije u vezi sa očuvanjem srpskih vitalnih nacionalnih interesa i da ih uvaže kao relevantne u svojim političkim stavovima.

– Ovu šansu ćemo iskoristiti ako svi budemo zajedno i naporno radili, i svakako da će i to biti jedan od zadataka kancelarije na čijem sam čelu, a upravo afirmativnim predstavljanjem Srbije u svetu. Pitanje članstva Srbije u EU ostaje naš strateški cilj, kom smo maksimalno posvećeni, iako to dodatno komplikuje teška geopolitička situacija – istakao je Gujon.

3 COMMENTS

  1. СЛАЖЕМ СЕ
    ТАЈ ДАН БИТ ЋЕ
    КАД СЕ ВОЈСКА СРБИЈЕ🇷🇸НА КОСОВО ВРАТИ

    🇷🇸☦️🇷🇸Р1244УН

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here