ATAImages

Guča ponovo postaje epicentar muzičkog spektakla kakav se ne viđa nigde drugde! Ove godine, interesovanje za Guča festival koji se održava od 1. do 4. avgusta i 63. Dragačevski sabor trubača od 2. do 4. avgusta nadmašilo je sva očekivanja, a upravo o tome najbolje govori trenutno stanje na ulicama.

Nekoliko dana pre zvaničnog početka Guča festivala, ulice ovog pitomog mesta već su bile preplavljene posetiocima iz svih krajeva sveta. Pored gostiju iz susednih zemalja, Guča je postala magnet za posetioce iz Velike Britanije, Austrije, Nemačke, Grčke i Španije.

Internacionalni gosti već su okupirali varošicu, a kako kažu, ne dolaze samo da bi slušali trube, već i da bi osetili autentičnu srpsku atmosferu, uživali u tradicionalnoj hrani i druženju.

Hoteli i privatni smeštaji su već odavno rezervisani, a domaćini s ponosom dočekuju svoje goste. Za sve one koji još uvek nisu to uradili, savet je da požure i da se spakuju i pridruže ovoj neverovatnoj muzičkoj avanturi, jer ovogodišnji program obećava nezapamćen spektakl.

Među najavljenim izvođačima, koji će se smenjivati na bini su majstori trube – čuveni duo i ambasadori Guče Boban i Marko Marković, Dejan Petrović i njegov Big bend, Ekrem Mamutović, Dejan Lazarević, prošlogodišnji pobednici. Poseban događaj će biti poslednjeg saborskog dana, u nedelju, 4. avgusta, kad će se, osim finalnog takmičenja trubačkih orkestara, održati i gala koncert sa Velikim revijalnim orkestrom pod upravom Vlade Panovića, uz goste pevače Snežanu Đurišić, Čedu Markovića, Aleksandra Tirnanića i Danicu Krstić.

Ove godine, kao što smo već pisali, domaćin Guča festivala biće istaknuti i internacionalno priznati majstor trube Dejan Petrović, koji je rekao da je počastvovan što je ove godine preuzeo tu ulogu.

– Uvek sam u Guču dolazio otvorenog srca, ne znam da li sam srećniji što ću opet nastupati pred tom publikom kao muzičar ili što ću biti domaćin ovogodišnjeg Sabora – kaže Petrović.

Svečana ceremonija otvaranja Sabora održaće se u petak, tačno u 11 sati, podizanjem saborske zastave u prisustvu izvođača, medija i ovogodišnjeg domaćina, majstora trube Dejana Petrovića.

SPEKTAKL U NAJAVI: Marko i Boban Marković

Stalni gosti

Ugostitelji su spremni da posetiocima ponude najbolje iz domaće tradicionalne kuhinje, svadbarski kupus iz zemljanog lonca, hajdučki ćevap i pečenje, a hoteli i privatni smeštaj u Guči i okolini već odavno su popunjeni. Sudeći prema trenutnim informacijama, one će biti nešto niže nego prošle godine, a organizatori se nadaju da neće biti “divljanja cena” kod pojedinih ugostitelja.

– Mi imamo naše stalne goste i krevet je 30 evra po osobi za noć. Hrana se plaća naknadno, domaći doručak je 500 dinara, tanjir svadbarskog kupusa 600 dinara, praseće pečenje 2.500, a jagnjetina 3.000 dinara. Kod nas više slobodnih mesta nema, odavno je sve rezervisano. Ostalo je samo da sačekamo goste – kaže Jelena Udovičić iz Guče.

Koliki je značaj ove manifestacije za sve Dragačevce, suvišno je i govoriti, a ono što je primetno poslednjih godina jeste činjenica da se truba zaista vraća svojim korenima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here