Tanjug
Gordan Grlić Radman

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman rekao je danas da je za Hrvatsku “neprihvatljiva i besmislena” Rezolucija o Jasenovcu koju bi trebalo da donese Skupština Crne Gore i najavio reakciju Zagreba.

On je u Tivtu, gde se sastao sa pripadnicima hrvatske zajednice u Crnoj Gori, upitao “kakve veze Crna Gora istorijski ima sa Jasenovcem”.

– Apsolutno nikakve. Niti istorijski opravdanim niti je to politički logično. I sigurno će imati našu reakciju ako do toga dođe – rekao je Grlić Radman, prenose “Vijesti”.

On je ocenio da bi Crna Gora trebalo da se suoči sa sopstvenom istorijom, ako je, kako je naveo, sklona rezolucijama, odnosno, precizirao je, trebalo bi da donese rezoluciju o božićnom ustanku iz 1918. godine, dodajući da je u svesti Crnogoraca to “ostalo kao jedno bolno pitanje”.

Grlić Radman je rekao i da nema “zahlađenja odnosa” sa Crnom Gorom.

– Mi smo upućeni jedni na druge. Mi smo ispružili ruku i želimo da bude sa prijateljskim stiskom – rekao je Grlić Radman.

17 COMMENTS

  1. Kako Crna Gora nema veze s Jasenovcem? Zar u Crnoj Gori žive Marsovci. Koji su još
    uslovi za tu “ruku prijateljstva”? Arogancija i ponižavanje.

  2. Ako je i jedan ubijen to je previše ali…U Jasenovcu je ubijeno dosta Hrvata, izmedu ostalog,a koliko je Srba ubijeno u Srebrenici?

    • Свашта питате. До сада именом и презименом, као и осталим личним подацима пописаних: 3287 Срба. Недостаје још око 500 тела, али и тела чије су главе оставили, као и 197 српских глава које су муџахедини и исламски ратници, као и муслимански цивили из сребреничког краја одсекли и однели.

  3. Ma kako bre bilo kome na pamet pada da proziva ustaske krvnike za genocid? Ustase su valjda bile najmilosrdnije fasisticke jedinice, a njih se i SS gadio zbog zverstva vrv neopravdano ili iz ljubomore sto ih prevazilaze u zlocinu?! A danasnje ustase su velika Nato sila i kad oni zaprete sankcijama zlo i naopako?! Kakav smrdljiv i pokvaren nakot???

  4. Pa ako Crna Gora nema ništa sa Jasenovcem onda logično ima Srbija!!!
    Ona će da podnese to pitanje na razmatranje !!!

  5. Министар је необавештен. Црна Гора је донела резолуцију о 1918. години, оправдала своју аутроугарску прошлост и укинула одлуке Подгоричке скупштине. То што је тиме укинула и трагове своје државности, друго је питање, јер Верскајски мировни уговор не препознаје Црну Гору будући да је од 21. јануара 1916. године постала чланица Централних сила, капитулацијом државе по писменом налогу Краља Николе. Зато је Миром само К. Николи остављена лична титула баз права наслеђивања а и поред уцена које је регент Александр упутио силама Антантем к. Николи је било забрањено и да приистуствује мировним преговорима у Версају. Једино што је могао регент А. је и урадио, да макар спасе част Црне Горе. Они су то укинули и данас су само територија којом може да витла онај ко је најјачи, данас НАТО.

    Исто тако г. Грлић Радман показује знаке свесног заборављања. Када су почетком априла 1945. комунисти на челу са Ђуром Пуцаром Старим у Јасеновац предали више од 6.800 цивила избеглица из Црне Горе и Херцеговине, са њима и преко 2.000 црногорских и херцеговачких војника КЈ, а међу њима и 120 високих официра који су погубљени што камама, што спаљивањем… Нека г. министар каже колико је цивила утамничених у Јасеновац преживело и упућено по захтеву Секуле Дрљевића ка Словенији и Аустрији, а колико их је ликвидирано у Јасеновцу?

  6. Pa nema nikakve veze ako se neuzme u obzir na stotine vojnika JVuO koji su pobijeni u Jasenovcu. A pored njih i civili iz Crne Gore koji su se tada iznjasnjavali kao Srbi.

  7. Na zalost samo politicki performans o crne gore. Prvi su uveli rezoluciju o srebrenici pre par godina, priznali kosovo i nista nisu promenili. Tako da ovaj hrvat zna sta prica. Mi Srbi trebamo da imamo sto vise dece i da se drzimo zajedno, vreme ce pokazati ko je u pravi. Kad naselimo dovoljno Srbiju VRATI CE MO sve izgubljeno i NAPLATITI.

  8. Србомрзац се узнемирио. Резолуцију о Јасеновцу је требало одавно поднети. Он мисли да ће претњама нешто постићи. Колико ли је јама у БиХ и Хрватској где су бацали наш народ Хрвати и њихова браћа босански Муслимани!? До када ће трајати наша неодлучност за решавање ових питања? Све се отеже због ЕУ у коју никад нећемо ући.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here