Lična arhiva
Izlet u Libertvil

Letnji kamp pri Crkvi Svetog Vaskrsenja u Čikagu, najstarijem hramu Srpske pravoslavne crkve u tom gradu (osnovana je 1905. godine), organizovan je ovog leta drugi put zaredom za decu starosti od pet do 14 godina. Ovog leta je prijavljeno oko 200 učesnika koji su mogli da pohađaju nastavu u trajanju od pet nedelja.

Ovaj kamp je osnovan sa ciljem da se očuva srpski verski i kulturni identitet naših najmlađih, a programom je obuhvaćena nastava veronauke, srpskog jezika i kulture, upoznavanje znamenitosti Srbije, ali i engleski jezik i veliki broj sportskih aktivnosti.

Otac Dragan Arsić, direktor OŠ “Sveti Sava Akademija”, držao je časove veronauke koje su deca s oduševljenjem pohađala. Uroš Kaličanin, direktor Letnjeg kampa i nastavnik fizičkog vaspitanja u OŠ” Sveti Sava Akademija”, i učiteljica Marina Stojmenović organizovali su nastavu i vodili brigu o deci tokom boravka u školi.

Među više stotina polaznika bile su i Greta Dragić i Mila Dasaud koje su se sprijateljile na časovima. Greta Dragić iz Ravnog Sela kod Novog Sada je nedavno proslavila sedmi rođendan i sprema se za polazak u redovnu školu. Ona sa ocem dr Željkom Dragićem provodi letnje mesece u Čikagu. Dr Dragić kao istoričar radi na studiji o našim žrtvama iz Drugog svetskog rata i već je nekoliko puta dolazio u Čikago u potrazi za potomcima naših stradalnika, logoraša iz Drugog svetskog rata, o čemu su “Vesti” više puta pisale.

Greta se sa radošću uključila u nastavu Letnjeg kampa.

– Moja kćerka je provela 15 dana u Letnjem kampu i stvorila nova prijateljstva, a najlepše sa Milom Dasaud, koja je rođena u Americi. Milina majka Bojana je rodom iz Leskovca, dok je otac Julijan Francuz. Važno je naglasiti da su se sva deca lepo družila i stvarala nova prijateljstva. A još važnije je za decu koja žive u dijaspori da uče o svom poreklu, jeziku i kulturi – kaže za naš list dr Dragić.

Saznali smo da se Greta već sada raduje ponovnom dolasku u Čikago.

Uroš Kaličanin već sad najavljuje da će sledeće godine kamp trajati skoro čitavo leto i na taj način omogućiti da sva deca imaju šansu da bar po jednu nedelju upoznaju vršnjake koji dolaze iz svih krajeva Čikaga. Veliki broj polaznika kampa su učenici “Akademije Sveti Sava”, ali ovo je prelepa prilika da i sva ona deca koja nemaju šansu da idu u srpsku školu osete deo atmosfere iz naše akademije. Imamo i slučajeve da su roditelji posle lepog iskustva u kampu rešili da svoju decu prebace u “Akademiju Sveti Sava”, iako su prethodno upisana u državne škole u svom okrugu.

LEPO SE DRUŽILE: Mila Dasaud i Greta Dragić
Učiteljica Marina Stojmenović
Otac Dragan Arsić, Greta i Željko Dragić
IDUĆE GODINE CELO LETO: Polaznici ovogodišnjeg kampa
PUNO VREMENA U PRIRODI: Uroš Kaličanin (gore u sredini) sa mališanima

Zanimljivo i poučno

Uroš Kaličanin je pre tri godine imao prvi sastanak sa sveštenstvom hrama Svetog vaskrsenja i zajednički su uvideli potrebu za organizovanjem dnevnog letnjeg kampa, i to baš u porti hrama.

– Razmišljali smo ima li lepše mesto nego Božje dvorište da se stotine dece po celo leto igraju i duhovno uzdižu. Gledali smo da obuhvatimo sve ono što je deci zanimljivo, ali poučno. U eri modernih tehnologija kada deca provode puno vremena ispred ekrana i imaju manjak fizičkih aktivnosti nekako je najlogičnije bilo da na prvom mestu budu kvalitetne sportske i fizičke aktivnosti, onda izuzetno zanimljive radionice crtanja i drugi kreativni časovi. Veronauku kao centralni deo programa su na pristupačan i deci razumljiv način predavali otac Dragan Arsić, otac Jovan Aničić i Dario Rančić, student teologije. Za srpski jezik je zadužena učiteljica Marina Stojmenović koja je sa beskrajnom ljubavlju prenosila čari i lepotu naše ćirilice – navodi za “Vesti” Kaličanin.

On ističe da je u kampu učestvovalo na desetine volontera, mahom srednjoškolaca, ali i roditelja.

Deca znaju korene

– Nekako najupečatljivija slika sa kampa mi je ostala na našoj ekskurziji koju smo imali i obilazili manastir Nova Gračanica i manastir Svetoga Save u Libertvilu kada je jedan osmogodišnji učesnik kampa došao do mene i poveo me do groba svoga pradede na prvom srpskom groblju u SAD. Upravo to je najvažnije da kroz ovakve programe držimo decu da se ne izgube, da znaju korene i svoju tradiciju i promovišu našu kulturu i jezik kada god za to im se ukaže prilika.

Istorijska mesta

Čikago i okolina imaju mnogo istorijskih znamenitosti koje su važne za srpsku istoriju, a sva ta mesta obilazili su Greta i njen otac, u čemu su im najviše pomagali naši sunarodnici. Otac Dragan im je pokazao Crkvu Novu Gračanicu, kao i veliku biblioteku u mestu Trid Lejk, nedaleko od Čikaga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here