Grčka ponovo traga za nacističkim zločincima

0

List navodi da će predlog da se to učini biti podnet parlamentu ove sedmice, čime će se omogućiti preinačavanje zakona iz 1959. godine, kojim je Grčka objavila prestanak gonjenja nacističkih zločinaca.

Alojz Bruner

Poslao je u logore preko 128.000 Jevreja iz Francuske, Austrije, Grčke i Slovačke. Poslednji put je viđen 2001. u Siriji, gde je radio kao „savetnik vlade”.

"Ovo je više moralna pobeda, s obzirom da je većina onih koji bi trebalo da odgovaraju za počinjena nedela umrla", izjavio David Salteil, čelnik Jevrejske zajednice u Grčkoj.

Kad izmena zakona bude izglasana, jevrejska zajednica će zatražiti izručenje Brunera za kojeg se zna da je u Siriji živeo do pre nekoliko godina, istakao je on.

 

Centar Simon Vizental, koji nosi ime preminulog najpoznatijeg svetskog lovca na nacističke zločince, objavio je svoj godišnji izveštaj povodom Dana sećanja na heroje i žrtve holokausta. Godišnji izveštaj pokriva razdoblje od 1. aprila 2009. do 31. marta 2010. i ocenjuje od A do F napore i rezultate u progonima i suđenjima ratnim zločincima iz Drugog svetskog rata. Hrvatska je u poslednjem izveštaju dobila ocenu D, što znači da je država uložila nedovoljne i/ili neuspešne napore u kažnjavanju nacista koji su za vreme Drugog svetskog rata počinili zločine.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here