Vesti
Borba s vetrenjačama: Saud Butković u bašti svog restorana

Da Balkan počinje na bečkom Renvegu, kao što je nekada govorio knez Klemens fon Meternih, dokazuje problem s kojim se suočava naš ugostitelj Suad Butković.

Butković, vlasnik restorana Gisterbroj, nastavlja dugu tradiciju austrijskih ugostitelja koji su taj objekat uspostavili, ali se već duže vreme bori sa vetrenjačama u želji da se konačno primene zakonske odredbe i spreči nesavesno ponašanje investitora koji pored njegovog ugostiteljskog grade stambeni objekat.

Kada su rušili zgradu na parceli na kojoj se sada gradi, investitori, odnosno izvođači radova nisu poštovali bezbednosne standarde, iako je Butković ukazivao da će naneti štetu njegovom objektu.

Kao što je i predvideo, a sve se naziralo jer nisu poštovani standardi u građevinarstvu, a nadležne vlasti i pored upozorenja nisu reagovale, prilikom rušenja zgrade naneta je šteta i na restoranu, odnosno delovima njegove bašte.

Nadležni ne reaguju: Gradilište prema bašti nema zaštitu

Butković je teškoće imao posle, da naplati štetu.

– Do dan-danas nisam uspeo da naplatim štetu u punom iznosu, ali tu nije kraj mojim mukama. Kada je počela gradnja izvođači radova ponovo nisu poštovali građevinske propise i svakodnevno bagerima kopaju na placu koji je od bašte restorana odvojen samo žičanom ogradom. Prave nesnosnu buku i prašinu koja ide baš ka gostima restorana – jada se Butković.

On se ponovo žalio bečkim vlastima, ali nadležni i dalje ne reaguju.

– Čak ne šalju ni inspekcije, što redovno rade i prilikom najmanjeg prestupa, odnosno nepoštovanja pravila – kaže sagovornik “Vesti”.

Zanimljivo, izvođač radova je stranu placa prema ulici obezbedio ne samo ogradom, već i platnom na ogradi, kako prašina ne bi išla na tu stranu, ali prema restoranu to nisu učinili, čime nanose štetu poslovanju ugostiteljskog objekta.

– Kada sam preuzimao restoran vlasti su dolazile i ukazivale na svaku sitnicu. A u slučaju ovih radova, pored nas, ne žele da izađu ni na teren. Kažu mi samo da ima građevinsku dozvolu, a niko ni da dođe da proveri da li poštuje sve građevinske standarde. I ja imam dozvolu, a to znači da ne sme niko da me ometa u radu ili da radim šta želim i ometam komšije – kaže Butković.

Strana prema ulici ima platno na ogradi

Korupcija?

Butković navodi da je izmeren i nivo buke i da svakodnevno više od 80 decibela “zlostavlja” njega i njegove goste, ali i čitav komšiluk.

– Nemam ništa protiv projekta izgradnje stanova, ali želim da se poštuju propisi i da ti radovi ne ugrožavaju moj objekat i posao.

Zbog izostanka reakcije bečkih vlasti, Butković smatra da je reč o korupciji i da su investitori podmitili nadležne, a kao dodatni dokaz za svoju tvrdnju navodi da bečke vlasti na upite njegovog advokata ni ne odgovaraju, a ne žele da šalju inspekciju.

Butković ne odustaje i najavljuje da će podneti tužbu zbog nepodnošljivih uslova rada, zbog neobezbeđenog gradilišta i korumpiranosti bečke administracije.