Gosti stigli i iz otadžbine

0

Srpski kulturni centar: Sala bila puna

Srbi u Hanoveru svoju Novu godinu organizovano su docekali u Svetosavskom i Srpskom kulturnom centru (SKC). U oba centra sale su bile pune, a slavlje je trajalo do jutra. Pečenja, vina i šljivovice u Svetosavskom centru bilo je na pretek. A veselja još više.

 

Čisti putevi

– Iz Podgorice sam preko Berana, Novog Pazara , Kragujevca, Beograda, Beča i Regenzburga u Hanover stigao pre tri dana. Snega je bilo, ali su putevi čisti – objašnjavao je Dragutin Vulić, dobro raspoloženom "bivšem Dalmatincu" Mirku Urukalu, koji mu je za tu dobru vest nazdravio crnim vinom.

Uz tradicionalni orkestar Dula Jovanovića iz Berlina, pevale su se pretežno stare gradske i lagane vojvođanske pesme, ali nije manjkalo ni brzih narodnih igara.

 

Poslednje veče svog boravka u Hanoveru proslavili su i freskopisci Danica i Mišo Mladenović, a pridružio im se i sin Dragutin, koji violinu predaje u Muzičkoj školi u Ćupriji, a u Nemačkoj je na turneji.

 

Kaže da je veselo, kao i u Srbiji. Za veselje je raspoložena bila i Darinka Mašović. Njoj je Dragutin Vulić čak iz Podgorice dovezao tri unuke, srednjoškolke Milicu, Tamaru i Marinu. Sestre kažu da im je super u Hanoveru, ali im je žao što sa njima nije i tata Novak, koji je Novu godinu morao da dočeka na radnom mestu.

Veseo je bio i Žorž Emakites, pravoslavni Jermen iz Turske, za kojeg kažu da nije došao da dokazuje da julijanska Nova godina nije samo srpska, već da je sa srpskim prijateljima proslavi, a uzgred je poklonio i dukat za krofne. Predsednik Zoran Veličković, sa suprugom Jadrankom, veći deo noći, preznojavao se igrajući "moravac".

 

 

SVETOSAVSKI CENTAR: Milica, Darinka, Mirko, Dragutin, Tamara i Marina

Član UO Lazar Radujković brinuo je o prometu, a omladinci Dragana Radisavljević i Nebojša Niculović, služeći goste neumorno su se trudili da promet bude što veći. Da sve, ipak bude i hrišćanski pobrinuo se sveštenik Milan Pejić, koji je u ponoć, za "birićetnu" i srećnu Novu godinu služio liturgiju.

 

U Srpskom kulturnom centru doček je organizovala Dragica Tošić vlasnik restorana "Mejenfeldštube" iz Štekena, a po broju gostiju i njihovom raspoloženju videlo se da je u tome i veoma uspela. Pevale su zvezde severne Nemačke Mijo Stanković i Ružica Šunić koji su do zore "grmeli" .

 

 

PROSLAVILI ZAVRŠETAK FRESKI: Mladenovići sa društvom

U SKC stigli su gosti iz vise okolnih mesta, i iz otadžbine, a veteran Miro Anić iz Bad Oenhauzena došao je sa većim brojem prijatelja iz Beograda. Pa ipak, kao i za kalendarsku Novu, i ovog puta dominirali su gosti iz Braunšvajga, s kojima je primetno veseo bio i dugogodišnji aktivista Savo Pejović sa suprugom Gordanom.

 

 

Sve su ih dobro ugostili Dragan , Dragica, Suzana, Goran i Stojan, a ujutro do Braunšvajga, verno ih je pratio ledeni novogodišnji mraz, i debeli smrznuti sneg.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here