Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Cene benzina u Australiji nastavljaju da rastu i u nekim delovima zemlje dostigle su najviši nivo u poslednjih 14 godina. Za pun rezervoar benzina sada je potrebno i više od 100 dolara, a situacija je najteža u najvećim gradovima.

Na pojedinim pumpama u Sidneju i Pertu litar bezolovnog benzina od 98 oktana dostiže čak 2,2 dolara, a u Melburnu ide do 2,15. Cene na većini benzinskih stanica u va dva grada su u rasponu od 1,85 do 2,10 dolara, dok .za običan bezolovni (91) uglavnom treba izdvojiti od 1,60 do 1,80 dolara. Dizel se pak može kupiti po cenama od 1,45 do 1,85 dolara, a negde ide i do 1,99.

Stručnjaci kažu da je skoku cena goriva doprinela kombinacija više faktora. Pre svega, cena nafte na globalnom tržištu je u stalnom porastu, kao i međunaordna i domaća potražnja.

Zbog svih okolnosti, vozači u Australiji će nastaviti da se suočavaji sa daljim rastom cena goriva, posebno kada svetsko tržište dođe do vrha ovog ciklusa. Naime, najavljuje se da bi cena sirove nafte na globalnom nivou mogla da dostigne sto dolara za barel, što će dovesti do novih poskupljenja derivata i na australijskim pumpama, smatraju eksperti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here