Godišnjica paljenja Bajrakli džamije

0

Bajrakli džamija u plamenu
 

 

Skupu su, kako je saopšteno iz te opštine, prisustvovali reisu-ul-ulema Adem Zilkić, srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić, beogradski rabin Isak Asijel, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Beogradske nadbiskupije i opštine Stari grad.

 

Posle prikazanog dokumentarnog video materijala, koji svedoči o skrnavljenju jedine džamije u Beogradu, učesnici skupa osudili su taj napad, kao i džamije u Nišu i molitvenog objekta u Novom Sadu.

 

"Sudski procesi za napad na džamiju još uvek nisu završeni. Mi to oštro osuđujemo. Huligani koji su podigli ruku na spomenik islamske kulture verovatno nisu bili ni svesni da čine i potez protiv sebe ili opcije za koju su, navodno, navijali. Mnogi islamski spomenici kulture, kojima bi se danas ponosili, nestali su", istakla je direktorka Kulturnog društva "Gajret" Lejla Alomerović.

 

Predstavnici Islamske zajednice Srbije zahvalili su opštini Stari grad, koja je odmah posle paljenja džamije u noći između 17. i 18. marta 2004. godine, uputila značajnu pomoć za njenu obnovu. Zahvalnost opštini upućena je i povodom pomoći za organizaciju izložbe islamske kaligrafije, navodi se u saopštenju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here