Tanjug/AP

Godinu dana od izbijanja pobune grupe “Vagner” u Rusiji, ta zemlja je uspela u potpunosti da je demontira i zameni je.

Jevgenij Prigožin – pokojni vođa paravojnih snaga – prešao je granicu s Rusijom iz Ukrajine 23. juna 2023. i zauzeo južni grad Rostov nakon višemesečnih rastućih tenzija sa vojnim liderima u Moskvi.

Njegove snage su tada započele kratak napad prema glavnom gradu, ne nailazeći na otpor. “Marš za pravdu”, kako ga je nazvao Prigožin, naglo je prekinut sledećeg dana nakon što je prekinuo napredovanje.

Samo dva meseca kasnije, Prigožinov avion se srušio i on je poginuo zajedno sa još nekoliko najviših “Vagnerovih” članova, prenosi BBC.

Dr Sorča Maklaud, članica radne grupe UN o plaćenicima i profesorka na Univerzitetu u Kopenhagenu, navodi da su bivši vojnici “Vagnera” sada “rasuti” širom Rusije.

– “Vagner” možda ne postoji u identičnom obliku koji je postojao ranije, ali njegova verzija – ili čak verzije – nastavile su da postoje – rekla je ona za BBC.

– Grupa “Vagner” je geopolitički i ekonomski izuzetno važna za Rusiju, tako da nikako nije mogla da potpuno nestane, kao što neki sugerišu – dodala je.

Godinama su Prigožinove snage bile vredno sredstvo za ruske operacije u Africi i Siriji. Ali, tek u Ukrajini, kada konvencionalne snage Moskve nisu uspele da naude ukrajinskoj odbrani – Prigožin i “Vagner” izašli su na videlo.

Krajem 2022. i početkom 2023. godine, “Vagner” je bio ključ za nekoliko ruskih pobeda na terenu. Njegove snage – većinom sastavljene od bivših zatvorenika – uspele su da zauzmu istočni grad Soledar, pre nego što su se zaglavile u mesecima intenzivnih rovovskih borbi u “klanici” Bahmuta.

“Vagner” je na svom vrhuncu imao oko 50.000 plaćenika u Ukrajini, prema američkim bezbednosnim izvorima.

Stručnjaci navode da su sada operacije “Vagnerovaca” podvedene pod druge ruske državne i paradržavne jedinice. Jedan od bivših komandanata “Vagnera” nedavno je rekao za BBC da je plaćenicima naređeno “da se priključe Ministarstvu odbrane” ili da odu.

Britanski obaveštajni zvaničnici ističu da su neke jedinice pešadije “Vagnera” potpale pod Rosgvardiju, tj. Nacionalnu gardu. Ovu jedinicu, koja je osnovana 2016. i koju opisuju kao “Putinovu privatnu vojsku”, kontroliše bivši telohranitelj ruskog predsednika Viktor Zolotov.

2 COMMENTS

  1. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
    ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA, SRBIJA I UKRAJINA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here