A. Čukić
Mira Banjac

Legendarna srpska i jugoslovenska glumica Mira Banjac proslavila je 90. rođendan, ali i dalje radi punom parom.

Mira trenutno boravi u Sarajevu, gde snima film Pjera Žalice, a trenutno je gledamo u dve serije. Mira ističe da je upravo rad tajna njene dugovečnosti.

– Mislim da sam živela i da živim mali život. Nemam veliki život, ni glamur, ni bogatstvo. Ako mene pitate, zadovoljstvo je imati mali život i u njemu naći svoje vrednosti i ponuditi ih. I dalje razmišljam isključivo o budućnosti, na prošlost se ne osvrćem, jer naknadna pamet ništa ne popravlja. Samo rad me drži.

Kad ne budem radila, ja ću da uginem kao biljka koju nisu zalivali. Ako i jesam bolesna kod kuće, kad odem negde na snimanje, ne fali mi ništa. U tome nalazim eliksir, neku svoju snagu. Posao za mene je terapija. Više molim boga da što duže radim, nego da što duže živim – kaže Mira, koja je rođena 4. novembra u Erdeviku.

Sa osmehom na licu i vedrinom Branka Veselinović je pre skoro dva meseca dočekala 101. rođendan. Glumica je rođena 16. septembra 1918. kao šesto dete majke Jovanke i oca Aleksandra Ćosića koji su poreklom iz Jaše Tomića.

Aktivna je i sada, i iako u dubokoj starosti Branka obilazi domove za nezbrinutu decu, domove za stara lica i invalide, gde recituje i izvodi monologe. Kaže da dobro čuje, čita bez naočara.

– Imam sreću, nikada nisam pila, nikada pušila, lepo sam živela u srećnom braku, najlepše uloge igrala u pozorištu. Ostala doživotni ambasador Unicefa. Slušam muziku, zdravo se hranim i redovno vežbam. I frizuru uvek moram da imam. Svaki dan radim čučnjeve. Mogu da uradim po 10 čučnjeva. Trudim se da godine ne osećam. Pojavljujem se na javnim mestima – kaže Branka.

Vlasta Velisavljević vozi kola, glumi u predstavama i filmskim projektima, odlazi na utakmice voljene Zvezde. Pre nekoliko meseci napunio je 93 godine. Bliske kolege i saradnici zovu ga Vlastica. U jednom intervjuu je ispričao da ga reditelji traže više nego kada je bio mlad.

– Volim svoje godine, znate, to je moj kapital, dobar kapital. Kad bih mogao da ga unovčim u nekoj banci, bilo bi dobro. Vozim i svi kažu da dobro vozim i umesto da mi daju dozvolu do kraja života, svake godine idem na pregled – izjavio je jednom prilikom veliki umetnik.

Zlatno srce

Za mesec dana holivudski glumac Kirk Daglas proslaviće 103. rođendan.

– Dolaze sva moja deca i svi unuci! I moji dobri prijatelji poput Rona Majera, Stivena Spilberga i Džefrija Kacberga – rekao je legendarni glumac prošle godine pred 102. rođendan.

On je tom prilikom otkrio i koja mu je najveća želja, a to je da svet postane bolje mesto za život.

– Toliko je netrpeljivosti. Želim da ljudi jedni prema drugima budu ljubazniji i da pokazuju više poštovanja.

Kirk Daglas rođen je 9. decembra 1916. kao Isur Danijelovič u Amsterdamu u državi Njujork, a njegovi roditelji bili su ruski Jevreji iz Čavusija u današnjoj Belorusiji. Porodica je bila siromašna, i pored Isura imala je još šest ćerki.