Glamur razigarne mladosti

0

Jedva dočekaše osmaci da svoje "malo punoletstvo" proslave na svečani, odrasli način. Tačnije, u toj večeri, mala matura bila je njihovo veliko slavlje, mesto zbivanja restoran Veseljaci kod gazde, nekadašnjeg rukometnog golmana Dejana Lukića. Doterali se kao za modnu pistu, a što se cveća tiče, sve damice je samoincijativno obradovao vršnjak Vukašin, eto, već sada pravi kavaljer.
Uoči ove noći lepo su se dogovorile nastavnice Ljubica Brgić iz škole pri crkvi Svetog Sava i Danijela Stamenov i Svetlana Lakićević iz Dopunske škole pri Ambasadi Srbije, pa i taj veseli ispit zrelosti, s kog niko nije izostao, zajednički obeležili uz iće i piće, konkretnije, uz roštilj i sokove.
– Želimo da ponesete nešto od plemenitog bića naše škole. Nadamo se da će vam osam godina provedenih zajedno sa nama ostati zauvek u najlepšem sećanju koja će činiti vaše duhovno blago – poručile su im nastavnice.
Dok su ih đaci netremice slušali, one što ih znanjem uvode u život, dodale su: "Želimo vam da budete dobra deca svojih roditelja, vredni, marljivi, odani svojoj porodici i svojoj otadžbini Srbiji. Trudite se da u životu, u svakom poslu koji budete radili, dajete sve od sebe, crpeći svoje beskrajne intelektualne i fizičke snage kojih, možda, ni sami sada niste svesni."
To je to bilo ozbiljno i važno rečeno i prihvaćeno! I to bez prisustva roditelja i baka i deka koji su inače zaduženi za svakodnevne savete. U ovom trenutku, prvi put su ova nešto odraslija deca shvatila da se poruke odnose samo na njih, na njihov put u budućost i na ono na čemu će graditi svoj život. Nisu to više igre i bezbrižnost, već nešto kad se počinje odgovorno i savesno razmišljati. I prihvatili sve to, biće oni dorbi ljudi.
 

Opet će se okupljati
– Ovo je glamur razigrane mladosti. Uživamo u svakom trenutku i vidi se da im je mnogo lepo kad su sa svojom generacijom. Devojke su se majstorski doterale, a mladići zauzeli neko posebno uspravno držanje. Pogled na njih nas, učiteljice zaista nas usrećuje. Na rastanku, u sitne sate, nizali su se zagrljaji, svi u buketu radosti. Ponavljali su kako će školske dane i drugare iz školskih klupa večno pamtiti, a i najavili da će se ponovo sastajati – govore nastavnice Ljubica, Danijela i Svetlana.

A s koliko se nestrpljenja iščekivala ova noć! U ambijentu pravog restorana! Osećanje se pomešala.
– Presrećni smo što smo svi ovako lepi, ponosni smo na svoje uspehe, a i što smo svi na okupu – glasno prijavljuju svršeni osmaci: damice Aleksandra Ubiparip, Andrea Milašinović, Nevena Dulkan, Jelena Kovačević i džentlmeni Vukašin Jevremović (onaj što je devojčicama doneo ruže), Marko Katić, Nikola Milovančević, Veljko Kovačević, Nikolla Ivović i Nikola Soulignac.
A kad je odjeknula muzika, svaki nerv je poskočio, stvarno nema lepše droge od zvuka matice. Pa se ori: "Hej, godine mlade, hej, godine lude…"
Na red došao Bajaga, i Đorđe Balašević, a o Moravcu i ostalim kolcima da se i ne govori, kako koje otpočne, noge sve ubrzanije. I nikako da se zamore. Atmosfera usijana, a i nastavnice podetinjile. Super, i one igraju. I sve znaju. Stolice oko stolova prazne, mesta za ples i igru krcata. Svi nasmejani i raspevani, u ludom ritmu jedva stignu da udahnu, a pošalica se ne odriču.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here