EPA-EFE
Mark Rute

Novi generalni sekretar NATO Mark Rute je u Londonu izjavio da nije zabrinut zbog mogućnosti da republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp pobedi na izborima.

– Prestanite da brinete o Trampovom predsednikovanju. Znam da on potpuno razume i slaže se sa mnom da se ovaj rat u Ukrajini ne odnosi samo na Ukrajinu, već i na sadašnju i buduću bezbednost SAD – rekao je on.

Rute je posle sastanka s britanskim premijerom Kirom Starmerom kazao da je „apsolutno uveren“ da će SAD ostati posvećene bezbednosti evropskog kontinenta. U slučaju pobede Trampa na predsedničkim izborima 5. novembra neki od evropskih saveznika u NATO strahuju da će SAD biti manje posvećene bezbednosti Evrope i prestati da vojno podržavaju Ukrajinu.

Bivši premijer Holandije Mark Rute, koji je 1. oktobra stigao na čelo NATO, odmah je odbacio strahovanja zbog moguće izborne pobede Trampa i tada rekao: „Nisam zabrinut, dobro poznajem oba kandidata i radio sam sa Donaldom Trampom četiri godine“.

Na američkim izborima protivkandidatkinja Trampa je potredsednica SAD Kamala Haris, iz sada vladajuće Demokratske stranke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here