pixabay.com

Vozite u papučama i stalno se pitate da li možete da dobijete kaznu. Evo šta kaže zakon.

Vozite u papučama? Mada su mnogi ubeđeni da je zabranjeno voziti u papučama, sandalama ili japankama, u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima u Srbiji ne postoji odredba koja to reguliše.

Ipak, i dalje postoji mogućnost da dobijete kaznu zbog vožnje u ovakvoj obući u slučaju da je došlo do nezgode, koja je mogla biti izbegnuta da ste nosili prikladniju obuću.

Na primer, ako vam je papuča zapela za gas ili vam je skliznula s noge pa ste izgubili kontrolu nad vozilom dok ste je tražili, a policijac na uviđaju proceni da je to razlog udesa, sigurno ćete biti kažnjeni.

Ako pak radite kao profesionalni vozač, moraćete da platite 50.000 dinara u slučaju da vas uhvate dok vozite u papučama ili drugoj sličnoj letnjoj obući.

A kako je u inostranstvu?

Gde smete da vozite u papučama, a gde vas čeka kazna

Mnogi su spremni da voze u japankama ili bosi, a to nije dobro rešenje za bezbednost saobraćaja. Kod otvorenih cipela kao što su japanke, papuče ili sandale, postoji rizik da se pedala zaglavi između cipele i stopala. Evropski auto-klubovi su istraživali saobraćajna pravila u državama i prikupili informacije o kaznama za takvu vožnju.

U Belgiji, Bosni i Hercegovini, Danskoj, Finskoj, Luksemburgu ne postoje posebna pravila o vožnji obućom ili bosonogoj vožnji. Dakle, sve je dozvoljeno.

U Češkoj, vozači putničkih vozila nisu posebno definisani, ali vozači komercijalnih vozila moraju da nose cipele tokom vožnje, piše HAK revija.

U Italiji nema pravila, ali postoji problem u slučaju saobraćajne nezgode – ako policajac utvrdi da imate neadekvatnu obuću i to evidentira, osiguravajuća kuća može da vam odbije plaćanje.

U Nemačkoj, po zakonu, vozač mora da učini sve da obezbedi bezbednu vožnju. Ovo se često tumači kao preporuka da se ne vozi u japankama, sandalama i papučama koje se ne vežu pozadi i bosi.

Kazna nije definisana, ali je zato moguć gubitak dela prava iz osiguranja – ako se dogodi saobraćajna nesreća i ako je u tome određenu ulogu odigrala činjenica da vozač nije imao odgovarajuću obuću.

U Španiji je zabranjeno voziti sa japankama ili bosi. Kazna je 80 evra.

U Sloveniji nema izričite zabrane, a ako vas policajci uhvate da vozite u japankama ili bosi, samo će vas upozoriti da u vožnji nosite čvršće cipele. U Mađarskoj ne postoje pravila, odnosno nisu zapisana u zakonu, ali u slučaju nezgode vozač može da odgovara ako nije imao odgovarajuću obuću na nogama.

U Holandiji ne postoji poseban tekst koji reguliše obuću, policija ne može da vas kazni ako se vozite u japankama, ali ako se dogodi nezgoda, procenjuju se svi detalji, pa je moguće da i obuća igra ulogu u utvrđivanju krivice.

U Austriji vas policija takođe neće kazniti ako vozite u japankama ili bosi. Međutim, ako dođe do saobraćajne nesreće, ako policija utvrdi da se nesreća mogla izbeći drugom vrstom obuće, protiv vozača se može pokrenuti postupak.

U Velikoj Britaniji japanke i bosonoga vožnja nisu posebno precizirani, ali Zakon o bezbednosti na putevima navodi da vozač mora imati obuću koja ga neće ometati da vozi vozilo na bezbedan način.

U Hrvatskoj takođe ne postoje posebna pravila.

Istraživanje Austrijskog auto-kluba pokazalo je da je vreme reakcije kod japanki mnogo sporije nego kod patika na nogama, na primer, a slabija je i sila kočenja. Postoji i opasnost da vam se japanke zaglave za neku od pedala, a u saobraćaju je brzina reakcije izuzetno važna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here