Gaza: Zastoj u pregovorima

0

Palestinka sa ranjenim sinom

Izrael i Hamas i dalje poštuju 72-časovno primirje koje je stupilo na snagu u nedelju u ponoć, ali su pregovori o dugoročnom prekidu vatre u zastoju. Izraelska vojska saopštila je juče da nijedna raketa nije ispaljena iz Pojasa Gaze. Sa svoje strane, Izrael nije sproveo nijednu vojnu operaciju.
Ipak, pregovori o trajnijem zatišju u sukobu Izraela i Palestinaca su u zastoju, jer postoji veliki jaz između dveju strana, koje bi trebalo premostiti, javili su izraelski mediji, pozivajući se na neimenovane visoke zvaničnike.
U međuvremenu, Ujedinjene nacije su oformile tim za istragu mogućih kršenja ljudskih prava i ratnih zločina počinjenih od obe strane u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Pojas Gaze. Na čelu će biti Vilijam Šabas, kanadski profesor međunarodnog prava.
Izraelske vlasti su istog časa oštro osudile formiranje ove komisije UN.
– Antiizraelski zaključci u izveštaju te komisije su unapred napisani, samo nedostaju potpisi, izjavio je gnevno portparol izraelskog Ministarstva inostranih poslova Jigal Palmor. Po njegovim rečima, za novoformiranu komisiju nisu važna ljudska prava, već "prava terorističkih organizacija kao što je (radikalni palestinski pokret) Hamas".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here