Unsplash

Jedna od najvažnijih stvari koje možemo da uradimo da bismo podržali zdravlje creva je da održavamo zdravu ishranu. Ovo zahteva uključivanje hrane pogodne za creva u naše dnevne obroke.

Naravno, ovo može uključivati voće, povrće i hranu bogatu probioticima kao što je jogurt. Ali šta kada je 15 časova, a mi tražimo slanu užinu? Gastroenterolog Janese Laster je podelio odličan predlog.

„Užine bogate biljnim proteinima i vlaknima pomažu u hranjenju ćelija debelog creva i diverzifikuju mikrobiom“, objašnjava ona za Eating Well. Raznovrsna mešavina bakterija u našim crevima pomaže da naša tela budu zdrava i otporna. S druge strane, manji diverzitet bakterija je povezan sa upalom i hroničnom bolešću.

Dakle, odabirom užine koja je bogata biljnim proteinima i vlaknima, možemo podržati zdravlje naših creva.

Orašasti plodovi su savršena kombinacija proteina i vlakana

Prema rečima gastroenterologa, najbolja užina su orasi. Oni su idealna kombinacija hranljivih materija koje preporučuje lekar. Šaka orašastih plodova i puter od orašastih plodova odlična su grickalica između obroka. Takođe, možemo ih jesti na mnogo načina.

Orašasti plodovi su savršena kombinacija proteina i vlakana. Dobra užina sa visokim sadržajem proteina treba da sadrži od šest do 20 grama proteina, a trebalo bi da tražimo najmanje tri grama vlakana u užini bogatoj vlaknima.

Na primer, dve kašike bademovog putera sadrže oko sedam grama proteina i više od tri grama vlakana. Ako tome dodamo i jabuku, dobićemo još više vlakana.

Orašasti plodovi se mogu pripremiti na različite načine – pržiti i soliti. Ali za ljude sa dijabetesom ili visokim krvnim pritiskom, Laster preporučuje neslane, obične orašaste plodove kako bi se ograničio unos natrijuma.

Slično tome, kada birate putere od orašastih plodova, trebalo bi da tražite one koji sadrže orašaste plodove i so ili samo orašaste plodove, da bi se ograničio prekomeran unos šećera, prenosi Index.hr.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here