EPA-EFE/Alexander Zemlianichenko
Vladimir Putin

“Gardijan” je objavio opširnu analizu u kojoj upozorava da bi Rusija mogla početi da širi konfrontaciju sa Zapadom pritiskom na Srbiju, kroz podrivanje nezavisnosti država zapadnog Balkana.

Kako su naveli regionalni lideri za “Gardijan”, zvaničnici iz zapadnobalkanskih zemalja apeluju na NATO i EU da ubrzaju pristup njihovim zahtevima za članstvo, jer se plaše da će Rusija, kako bi skrenula pažnju sa dešavanja u Ukrajini izazvati rat u ovom delu Balkana.

Kosovski premijer Aljbin Kurti upozorio je da je “u interesu Ruske Federacije da stvara nova ratišta jer ne želi da se vrate miru”.

– Putin i dalje smatra intervenciju NATO na Kosovu najvažnijim nedavnim pojedinačnim događajem. On želi da Kosovo propadne kako bi pokazao da je uspeh NATO bio privremen, baš kao u Iraku i Avganistanu – rekao je Kurti.

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani predvidela je da će “Rusija, destabilizacijom zapadnog Balkana, nastojati da destabilizuje celu Evropu” i rekla da Moskva koristi Srbiju da ugrozi demokratske vrednosti.

Takođe, Šefik Džaferović, bošnjački član tročlanog Predsedništva Bosne i Hercegovine, upozorio je da je njegova zemlja posebno ranjiva na ruski uticaj, jer Milorad Dodik, srpski član Predsedništva koji ima bliske veze sa Kremljom, preti da će se povući učešće bosanskih Srba iz nacionalne armije, pravosuđa i poreskog sistema – što bi u stvari označilo kidanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat između balkanskih naroda 1995. godine.

– Dodik pokušava da iskoristi činjenicu da je pažnja Zapada usmerena na Ukrajinu – rekao je Džaferović za “Gardijan”.

Dodao je da Dodikovo ponašanje svakako podstiče i ohrabruje Rusija, koja uvek želi da pokaže da može da destabilizuje meko podnožje EU i NATO.

Njihove primedbe usledile nakon što je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok započela turneju po zapadnom Balkanu, uključujući Kosovo, rekavši da je odlučna da pošalje poruku da Evropa neće dozvoliti da region padne pod uticaj Rusije.

Četiri balkanske države udvostručile su svoje pozive za ozbiljan napredak u vezi sa zaustavljenim aplikacijama za pridruživanje NATO i EU. Kosovo takođe aplicira za članstvo u Savetu Evrope – iz kojeg Rusija istupa, navodi britanski list.

Osmani se takođe osvrnula i na to što je “Beograd jedino mesto u Evropi sa pro-putinovskim protestima i političarima koji ne osuđuju postupke Rusije”.

– Oni su jedina zemlja u Evropi koja se nije uskladila sa sankcijama EU. Upravo suprotno – povećali su broj letova iz Beograda za Rusiju – rekla je ona za “Gardijan”

10 COMMENTS

  1. “Bracu” spopao opravdani strah, znaju sta su zasluzili. Sigurno je da pravi Srbi nece organizovati festu, kao sto ju je Vatikanska mafija organizovala u Zagrebu. Srbi su oduvek bili Hriscani. Gardijan bi trebao znati da Srbi nece osetiti nikakav pritisak, nego pomoc.

  2. Bas tako samo Putin moze da ocisti Okupatoratore sa Kosova i Srbije.
    Cekamo te brate Srbski Putine.

  3. Ukoliko hoćete da poštujete međunarodno pravo kao što to tražite za Ukrajinu, onda molim prvo “odpriznajte” Kosovo (KiM)

  4. “Osmani se takođe osvrnula i na to što je “Beograd jedino mesto u Evropi sa pro-putinovskim protestima i političarima koji ne osuđuju postupke Rusije”.”

    Kad se već osvrnula, mogla je da se zapita i zašto!

  5. Zasto bi Srbija bila pod pritiskom? Pa nije Srbija otela nicije teritorije ili bombardovala nekoga pre 23 godine. Ko je oteo tudju teritoriju sada mora da je vrati. E ti otimaci Srpskih teritorija, suma i voda su sada pod pritiskom i morace to da vrate. Inace?

  6. NIJE samo bilo pro ruske demonstracija u srbiju bila su i severnu makedoniju gde narod juce rekao zapad nas lagao za ulaz u eu zato vise 50posto podrazaju ulaz u evroazisku uniju u makedoniju menja sa vreme kaze euronews

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here