Facebook/Albion Park White Eagles
Kapiten Orlova iz Kanbere Dejan Santrač (beli dres) u duelu sa Peđom Bojićem iz Albion Parka

Prošla subota je bila dan za nezaborav svih u redovima Belih orlova iz Albion Parka i njihovih imenjaka iz Kanbere. Dva kluba spske zajednice, koji nose iste boje, imaju sličan grb i dele isto ime, odigrali su prijateljsku utakmicu na periferiji Vulongonga.

U istinskom fudbalskom prazniku pobedu je zabeležio domaći tim rezultatom 4:1, ali je prava vrednost bratskog susreta bila mnogo veća od konačnog ishoda, jer su sklopljena nova prijateljstva i stvorena veza koja će dugo trajati.

– Iz Albion Parka smo poneli fantastične utiske. Uživali smo u događaju i pre svega u gostoprimstvu naših domaćina i prijatelja. Sve je bilo na vrhunskom nivou, od načina na koji su nas dočekali, preko utakmica prvih i rezervnih timova, do druženja i zajedničkog ručka koji su usledili posle – kaže za “Vesti” Dejan Santrač, kapiten Orlova iz Kanbere.

Planiranje događaja počelo je pre nekoliko meseci, zahvaljujući Dejanovom bratu Milanu Santraču, koji takođe igra za Orlove i koji je ostvario kontakt s ljudima iz Albion Parka. Dogovor i zajednička želja svih iz oba kluba je da se ovi susreti pretvore u tradiciju.

–  Odmah smo se složili da bi trebalo da se sastajemo pred početak svake sezone. Već je dogovoreno da dogodine Orlovi iz Albion Parka budu naši gosti u Kanberi. Smatram da bi klubovi koji imaju bazu u srpskoj zajednici, kao što smo mi i Albion Park, trebalo što više da sarađuju i da se povezuju svuda po Australiji. Ako budemo složni i povezani među sobom, svi ćemo imati veliki benefit i mogućnost da napredujemo, da učimo jedni od drugih i da svi budemo još bolji – kaže Dejan.

Upravo 90 minuta fudbala u Vulongongu bila je prilika Orlovima da se “izmere” protiv kvalitetnog suparnika.

– Naši imenjaci zaista imaju odličan tim i u ovom trenutku su bolji od nas. Dovoljno je reći da u svojim redovima imaju Peđu Bojića koji je ne tako davno igrao A-ligu za Sidnej. Ali, ne treba zaboraviti da su nama nedostajala trojica igrača i sigurno da razlika nije baš tolika koliko rezultat govori.

Prvi tim Belih orlova iz Kanbere uoči meča sa imenjacima iz Albion Parka

Santrač ima samo reči hvale za Orlove iz Albion Parka.

– I kao klub su na vrlo visokom nivou. I organizaciono i prema uslovima koje imaju. Ako bih poredio sa drugim klubovima srpke zajednice, mislim da su po snazi odmah posle Belih orlova iz Boniriga. U svakom pogledu je ovo gostovanje bilo dobro iskustvo za sve nas – kaže Santrač.

Upravo sticanje iskustva je ono što je neophodno dobrom delu prvotimaca Orlova iz Kanbere, koji su u pauzi između dve sezone podmladili ekipu.

– Iz prošlogodišnjeg sastava ostalo je nas četiri-pet, a većina novih igrača su mladi. Novi trener Stiv Foršou je iskusan stručnjak koji voli da forsira mlađe igrače. S treninzima smo krenuli početkom februara i još se uigravamo, što se i osetilo u subotu. Ali, kako vreme bude odmicalo, bićemo sve bolji i verujem da ćemo do početka sezone dostići željenu formu – smatra Santrač.

I dok za Albion Park takmičenje u Premijer ligi regiona Ilavara počinje za desetak dana, Orlovi iz Kanbere imaće još dve sedmice za treninge i kontrolne mečeve, pre nego što 10. aprila startuju u Drugoj Premijer ligi ACT. Ove sezone ulog je veliki.

– Posle dugo vremena ponovo je otvorena prohodnost prvaku u najjači rang u Kanberi. Pokušaćemo da se vratimo u elitno društvo, jer smo kao i uvek u krugu favorita za najviši plasman. Ali, neće biti lako ni ove godine. Kvinbijan se ozbiljno pojačao, O’Konor takođe, a prošlogodišnji prvak Jugali opet ima dobar tim. Čeka nas teška sezona, ali daćemo sve od sebe da ostvarimo cilj i da kao pre dve sezone osvojimo titulu – zaključio je kapiten Orlova Dejan Santrač.

Intervencija Rajana Brauza

Amerikanac na golu

Jedini gol za Orlove iz Kanbere u Vulongongu postigao je novajlija Ed Mekarti. Ne samo efektnim pogotkom s ivice šesnaesterca, već i odličnom igrom, pokazao je da će biti veliko pojačanje. Pored njega, standardan u timu je i novi golman Rajan Brauz.

– Rajan je prvi Amerikanac u istoriji našeg kluba. Došao je u Australiju na privremenu vizu i kada je počela pandemije ostao je ovde. Jeste da je primio četiri gola u subotu, ali ne ide svaki na njegovu dušu i smatram da smo u njemu dobili dobrog golmana – kaže Santrač.

Žal zbog kupa

Beli orlovi iz Albion Parka sutra startuju u preliminarnoj rundi FFA kupa na teritoriji Novog Južnog Velsa, utakmicom na domaćem terenu protiv Harstvil sitija. Za Orlove iz Kanbere ovogodišnje učešće u Kupu je već završeno pošto su na opšte iznenađenje ispali od Belnorta sa severa grada (2:0).

– Svi smo razočarani što smo tako rano eliminisani i to od ekipe koja je objektivno slabija od nas. Jednostavno, podbacili smo na tom meču. Ipak, ove godine nam je prioritet liga i sva naša pažnja već je usmerena na meč 1. kola protiv ANU, 10. aprila u našem “gnezdu” u Vodenu – kaže Dejan Santrač.

Trobojka na zastavicama

Domaćini iz Albion Parka dočekali su Orlove iz Kanbere u predivnom ambijentu stadiona Terry Reserve, čiji teren, klupske prostorije i tribine izgledaju zaista reprezentativno. Za ovu sezonu klub je dobio i unikatne korner zastavice u bojama srpske trobojke i sa velikim grbom Belih orlova, koje se ponosno vijore na sva četiri ugla terena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here