R. Lukić
Fudbalsko kolo: Upoznavanje mališana i trenera

Poziv roditeljima da dođu i dovedu decu u školu fudbala da se igraju i treniraju, bio je, sudeći prema prvom okupljanju, pun pogodak SFK Hanover 96. Veliku grupu roditelja i dece su po veoma ugodnom vremenu ispred svlačionice i Lazinog restorana pozdravili Aleksandar Trifunović, predsednik, Nikola Mičić, potpredsednik i Leko Bulatović, višegodišnji golman srpskog kluba.

Međusobno upoznavanje mališana i upoznavanje sa trojicom trenera usledilo je na terenu. Povezana ručicama ukrug, kao da igraju kolo, deca su se jasno i glasno predstavljala. Čulo se: Nikolina devet godina, Danilo sedam, Antonija četiri, Leon pet, Jana šest, Neven pet, Luka osam, Aleksija četiri, Elena sedam i tako njih dvadesetdvoje. Posle mališana, predstavili su se i treneri: Aleksandar Kocijančić (32), Dejan Bubul (27) i Đorđe Tešić (24).

Roditelji i deca slušaju pozdravni govor

Dribling, šut, odbrana

Usledilo je slikanje za medije i roditelje, na velikom, pravom golu, i najzad posle svih tih dosadnih formalnih obaveza počela je igra, što su deca jedva dočkala. Svaki od tenera dobio je po jednu grupu, a pojedinačno je sa mališanima radio Leko Dapčević. Bilo je zaista pravo uživanje videti tu veliku dečju radost. Posle tolike izolacije i ograničenog kretanja mališani su po terenu lepršali kao leptirići. Vrlo brzo su mogli da se primete talenti i izuzetna volja pojedinaca. Treneri su osmislili razne vežbe, a mališani su prihvatali sve što se od njih zahtevalo. Ipak, primetno je da su na gol radije šutirali nego što su želeli da budu golmani. Bilo je i onih koji su baš dobro su branili kao što su Leon i Neven koji se u početku nećkao, jer “ne voli da stoji”. Svoj protest izrazio je energično okrećući leđa u pravcu izvođača udaraca. Pokazalo se da to i nije mesto za zvezdaša kojem je uzor nenadmašivi dribler Dragoslav Šekularac. Sedmogodišnja Elena rado je i dobro branila suteve, a Ilija Trifunović koji je došao u reprezentativnom dresu Aleksandra Mitrovića loptu je najradije otimao iz gužve.

Jana već ima izrađen šut

Deca su uživala, ali i publika i roditelji koji su upravi kluba veoma zahvalni za organizaciju škole, koja je posle korona zatvorenosti u četiri zida, prema njihovom mišljenju deci došla kao lek. Saša Rakić je zadovoljan, doveo je sina Luku (8), dok je Duško Bubulj došao sa troje unučadi Davidom (2), Nikolinom (9) i Danilom (7). Saša i Marija Savić su doveli sinove. Dok je Leon bio ozbiljan kao da igra neko finale, sedmomesečni Julijan se tek upoznavao sa loptom kao igračkom.

Leonu se dopada na golu

Sladoled i lubenice

Da ne bude suviše paporno i “presuvo” potpredsednik Mičhić je mališane častio sladoledom, a veteran Tatić im je doneo uredno nasečene lubenice i dinje. Sve u svemu bio je to predivan fudbalski dan, čak i za odrasle kojima fudbal, kao na primer Ljubinki Perić, nikada nije bio igra kojom se oduševljavala.

– Došla sam zbog dece – kaže Ljubinka kratko, dok su uz nju ćerke Jana (6) i Dunja (10), a sin Marijan (8) u dresu Srbije uveliko na terenu.

Lepota fudbala i druženja trajala je duže od prvobitno predviđenog vremena, a za one koji su “okupirali” Lazin roštilj kiosk druženje je trajalo mnogo duže.

– Doviđenja deco, do idućeg petka – ispratio je svoje male asove glavni trener Aleksandar Kocijančić.

Prvi šut: Saša Julijan i Marija Savić

Ozbiljno od septembra

Na prvi dogovor, kako su odgovorni u klubu nazvali ovaj fudbalski skup, došlo je više od 20 mališana, što je dovoljno za dve ekipe. Drugi termin je otkazan zbog kiše, a sledeće viđenje je zakazano za 16. jul u 15.30. U klubu su uvereni da će tada doći još više dece, a vreme prijavljivanja nije ograničeno. Upoznavanje traje u julu, a ozbiljan rad nastaviće se posle raspusta i odmora koji u Donjoj Saksoniji traju od 22. jula do 1. septembra.

Veterani: Aco, Ranko i Miroslav

Zeleno svetlo amaterima

Na prethodnoj sednici Fudbalskog saveza Donje Saksonije odlučeno je da amaterski fudbal u skladu sa saveznim zakonskim odredbama može već da počne. Prvu kup utakmicu prva ekipa SFK Hanover 96 igra 29. avgusta, a jesenja prvenstvena sezona počinje 5. septembra.

Trener Kocijančić sa ćerkom Antonijom

Sport je bitan

– Došlo ih je više nego što smo očekivali, a mene je posebno oduševio elan roditelja. Svakako da bi svaki od njih želeo da mu dete postane velik fudbaler, ali koliko vidim svi su svesni da je najvažnije da se deca radi zdravlja i druženja bave sportom. Sport je važan element u formiranju licnosti – kaže predsednik kluba Aleksandar Trifunović.

Saša i Luka Rakić

Ima talenata

– Već na ovom prvom skupu može se videti da među mališanima ima dobrih talenata, i da gotovo svi imaju jaku volju da igraju fudbal. Oduševili su me – kaže trener Dejan Bubulj, inače jedan od najboljih strelac srpskog kluba.