EPA/Roman Pilipey
Ukrajinska vojska

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Noel Baro obećao je danas podršku ukrajinskom planu za okončanje rata sa Rusijom, rekavši novinarima u Kijevu da će sarađivati sa ukrajinskim zvaničnicima kako bi obezbedio podršku drugih zemalja za taj predlog.

To se poklapa sa ranijom izjavom francuskog predsednika Emanuela Makrona o podršci ukrajinskom ”Planu pobede”, odnosno o dozvoli Kijevu da napada vojne baze unutar Rusije sofisticiranim oružjem dugog dometa koje su obezbedili zapadni partneri, uključujući rakete iz Francuske, prenosi AP.

Baro je takođe najavio da će Ukrajina u narednim mesecima dobiti od Francuske avione Miraž 2000-5F, a prvi avion biće isporučen početkom naredne godine, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Žan Noel Baro.

On je na konferenciji za novinare sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Andrijem Sibihom rekao da će Francuska nastaviti da pomaže i podržava Ukrajinu, preneo je Njuz Ukrajine.

– Naša pomoć se manifestuje u konkretnim primerima. U sektoru odbrane, Ukrajini obezbeđujemo vojnu opremu. Francuska je takođe prva zemlja koja je obučila čitavu (ukrajinsku) brigadu – brigadu Ana Kijevska. Prvi avion Miraž 2000 biće isporučen Ukrajini početkom sledeće godine – rekao je Baro.

Najavio je i da će Francuska obučavati pilote ovih letelica.

Još u junu je najavljeno da bi flota ukrajinskih borbenih aviona mogla da bude popunjena sa tri tipa zapadnih aviona do kraja 2024. godine, a osim lovaca F-16 i izviđačkih aviona velikog dometa ACS 890, u tu isporuku bili su uključeni francuski avioni Miraž 2000-5F.

U ovom trenutku Francuska planira da Ukrajini obezbedi 20 lovaca Miraž 2000-5F, a moguće je da Ukrajina dobije nadograđenu verziju Miraža-2000.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here