EPA-EFE
Predsednica Evropske komisje Ursula fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen započeće 23. oktobra posetu Zapadnom Balkanu, najavila je danas zamenica glavnog portparola Komisije Ariana Podesta.

Podesta je rekla da do posete Zapadnom Balkanu dolazi u važnom kontekstu proširenja.

– Fokus se uglavnom odnosi na proces proširenja, planove rasta itd, koji su od ključnog značaja za partnere sa Zapadnog Balkana – navela je Podesta.

Ona je na brifingu za novinare u Briselu najavila da će Fon der Lajen u sredu započeti posetu Zapadnom Balkanu. Objasnila je da će predsednica EK, pored posete Srbiji i BiH, boraviti i u Albaniji, Severnoj Makedoniji, Prištini i Crnoj Gori.

Prvobitno će Fon der Lajen, kako je rekla Podesta, otputovati u Tiranu, gde će se sastati sa albanskim premijerom Edijem Ramom i govoriti na ceremoniji inauguracije kampusa Koledža Evrope u Tirani, a potom će se u četvrtak sastati sa albanskim predsednikom Bajramom Begajem.

Istog dana otputovaće u Skoplje, gde će se sastati sa premijerom Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim i predsednicom te zemlje Gordanom Siljanovskom-Davkovom, dodala je Podesta.

Fon der Lajen će u četvrtak otputovati i u Jablanicu u Bosni i Hercegovini kako bi posetila područja koja su pogođena poplavama koje su nedavno pogodile tu zemlju. U petak će boraviti u Sarajevu, gde će se sresti sa članovima Predsedništva BiH, kao i sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Bojanom Krišto.

Posle BiH posetiće Srbiju, gde će se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Milošem Vučevićem.

Nakon posete Beogradu, predsednica Evropske komisije posetiće u subotu Prištinu, gde će se sastati sa predsednicom i premijerom Kosova Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Posetu Zapadnom Balkanu zaključiće u Podgorici, gde će se sastati sa predsednikom te zemlje Jakovom Milatovićem i premijerom Milojkom Spajićem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here