Tanjug/AP
Ursula Fon der Lajen

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen povećala je svoju vlast u novom sastavu Evropske komisije, pišu zapadni mediji.

Jedan od njenih najžešćih kritičara, francuski komesar za unutrašnje tržište EU Tijeri Breton podneo je ostavku u Evropskoj komisiji nakon što je javno osudio svoju sada već bivšu šeficu zbog njenog “sumnjivog upravljanja”.

Breton je kritikovao šeficu Evropske komisije zbog favorizovanja, zbog kampanje za mesto predsednika EK i zbog nedostatka podrške u sopstvenoj političkoj stranci.

Fon der Lajen ga se rešila pre početka svog drugog mandata predsednice Evropske komisije. Od onih nekoliko evropskih komesara koji su bili najoštriji prema Fon der Lajenove nije ostao nijedan.

U toj grupi su bili šef spoljne politike bloka Žosep Borelj, komesar za zapošljavanje i socijalna prava Nikolas Šmit, komesar za privredu Paolo Đentiloni i Frans Timermans, socijalista koji je bio odgovoran za klimatsku politiku u Evropskoj komisiji.

Svi su napustili EK iz različitih razloga, a fon der Lajen može bezbedno da uđe u svoj drugi mandat, znajući da su njeni kritičari “već izašli napolje”, navodi se u članku.

Međutim, formiranje Evropske komisije i dalje se suočava sa poteškoćama. Da bi održala “rodnu ravnopravnost”, Fon der Lajen mora da zameni muške kandidate, kandidatima iz Rumunije i Slovenije. Rok za to je bio 31. avgust, koji je već prošao, ali šefica EK i dalje insistira da Komisija počne sa radom 1. novembra.

Predloženi sastav EK mora da odobri Evropski parlament. Neki evroposlanici, diplomate i zvaničnici EU veruju da Fon der Lajen pokušava da potčini svojoj volji zemlje članice Unije. Jedan diplomata EU požalio se da Fon der Lajen “nanosi štetu Evropi rekordnom brzinom”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here