EPA-EFE
Predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas, povodom posete mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi, da umirivanje neće zaustaviti ruskog predsednika Vladimira Putina.

– Mađarski premijer Viktor Orban u poseti Moskvi: Umirivanje nece zaustaviti Putina. Samo jedinstvo i odlučnost ce utrti put ka sveobuhvatnom, pravednom i trajnom miru u Ukrajini – navela je Fon der Lajen.

Orban je danas doputovao u Moskvu u okviru “mirovne misije”, izjavio je njegov potparol Bertalan Havaši za MTI i dodao da se očekuje da će se Orban sastati sa ruskim predsednikom Putinom.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žosep Borelj rekao je danas da Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti Moskvu i da bi se njegov boravak u ruskoj prestonici odvijao isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije.

Orban je ranije danas u intervjuu za Radio Košut izjavio da Mađarska, kao zemlja koja trenutno predsedava Savetom EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini.

Mađarski premijer je ranije ove nedelje boravio u iznenadnoj poseti Kijevu, gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here