Tanjug/AP
Ursula fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da rastuće nasilje ekstremista na okupranoj Zapadnoj obali mora da se zaustavi.

Nasilje izraelskih doseljenika protiv Palestinaca na Zapadnoj obali poraslo je od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, preneo je Rojters.

– Moramo sprečiti širenje nasilja i stoga je mirna koegzistencija moguća samo uz rešenje o dve države – rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare u Kanadi na kojoj se pojavila zajedno sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Prema njenim rečima, palestinskom narodu i arapskim susedima je potrebno uveravanje da neće biti prinudnog raseljavanja, već održiva perspektiva – nezavisna palestinska država, ponovo ujedinjene Gaza i Zapadna obala kojima bi upravljala reformisana Palestinska samouprava.

– I u tom cilju, neprihvatljivo nasilje ekstremista na Zapadnoj obali mora da prestane –  dodala je Fon der Lajen.

Ranije ove nedelje i predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da su SAD spremne da izdaju zabranu izdavanja viza “ekstremistima” koji napadaju civile na Zapadnoj obali.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron, takođe, je pozvao Izrael da suzbije, kako je rekao, “potpuno neprihvatljivo” nasilje doseljenika na Zapadnoj obali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here