Tanjug/AP

Prema radničkom savetu Folksvagena u Nemačkoj, ovaj proizvođač automobila hoće da zatvori najmanje tri fabrike i ukine desetine hiljada radnih mesta u zemlji. Fabrike koje “preteknu”, smanjuju kapacitete i plate, prenosi DW.

– Upravni odbor Folksvagena (VW) planira da zatvori najmanje tri fabrike u Nemačkoj – izjavila je predsednica radničkog saveta kompanije DaniJela Kavalo na informativnom sastanku sa zaposlenima u Volfsburgu, prenosi DW.

Dodala je da će sve preostale fabrike morati da smanje kapacitete. Rukovodstvo firme je sada obavestilo predstavnike zaposlenih o ovim planovima.

Prema radničkom savetu, posebno je ugrožena fabrika u Osnabriku, koja je upravo izgubila očekivani novi ugovor sa Poršeom. Kavalo je dodala da uprava planira masovna otpuštanja: prema procenama radničkog saveta, ugroženo je desetine hiljada radnih mesta. Čitavi sektori mogli bi biti zatvoreni ili premešteni u inostranstvo.

Radnički savet: Nema fabrike koja je sigurna

– Sve fabrike Folksvagen u Nemačkoj su pogođene ovim planovima. Nijedna nije sigurna! – izjavila je Kavalo, ne navodeći detalje.

Folksvagen u Nemačkoj zapošljava oko 120.000 radnika, od čega je polovina u Volfsburgu. VW ukupno ima deset fabrika u Nemačkoj, od kojih je šest u Donjoj Saksoniji, tri u Saksoniji i jedna u Hesenu.

U septembru je VW raskinuo sporazum o sigurnosti radnih mesta, koji je bio na snazi više od 30 godina. Time su počev od sredine 2025. moguća otpuštanja radnika iz takozvanih „poslovnih razloga“.

Smanjenje plata za 10 odsto

Rukovodstvo Folksvagena i sindikat IG Metal sastače se u sredu (30.10) na drugoj rundi pregovora o kolektivnom ugovoru. Već u prvoj rundi u septembru, VW je odbio zahteve IG Metala za povećanje plata od sedam procenata, insistirajući na štednji, ali nije dao precizne informacije o tome.

Prema rečima Kavalo, VW sada traži smanjenje plata za deset procenata i zamrzavanje plata u naredne dve godine. VW je još početkom septembra najavio da više ne isključuje zatvaranje fabrika i otpuštanje radnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here