J. Šimunović
DOBRODOŠLICA: Svi članovi domaćina su pozdravili goste

Kulturno-umetničko društvo “Sveti Nikolaj Srpski” iz Ulma priredilo je nedavno pravi folklorni spektakl kojem je prisustvovalo oko 1.000 naših ljudi. Domaćini su uz čašicu rakije, hleb i so, kako to i priliči našoj tradiciji, sačekali svakog gosta, a oni su pristizali iz drugih gradova Nemačke, ali i iz Austrije, Švajcarske i Srbije. Na predivno ukrašenoj bini sa pozadinom na kojoj se na panou od 10 metara nalazila panorama sela Sirogojno, folklorni ansambli su izvodili sjajne koreografije.

Scenario programa je tekao zaista bez minuta pauze uz divne muzičke podloge i tekstove naših najpoznatijih proslavljenih pisaca. Koreografije su se smenjivale i svaka je sve više oduševljavala publiku. Na publiku kao i sve prisutne goste najviše utisaka ostavila je izvođenje “Vojničke smotre”, folklornog igrokaza u čast 142 srpska vojnika iz Prvog svetskog rata iz Timočke, Moravske i Drinske divizije, koji su kao ratni zarobljenici preminuli u Nemačkoj i sahranjeni na vojničkom groblju u Ulmu. “Vojničku smotru” su pripremili i izveli domaćini, članovi KUD “Sv. Nikolaj Srpski”, a scenario, koji je delo umetničkog rukovodioca Jelene Šimunović, bio je pravo putovanje kroz kulturu i istoriju.

Prisutnima se obratio i Dragan Dimitrijević, generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu, koji je pohvalio saradnju naših klubova, uz želju da ona bude još jača i bolja. Voditeljka programa Blaženka Bradonjić je bila i više nego na visini zadatka, a koreografije svih ansambala su se nizale i topile srca publike. Bilo je velelepno, pa ni publika nije štedela svoje dlanove.

Posle zvaničnog dela programa nastavljeno je veselje do duboko u noć, a gosti su ispraćeni uz poziv da i dogodine dođu na druženje.

“VOJNIČKA SMOTRA”: Koreografija KUD “Sv. Nikolaj Srpski”
PRIZNANJE I ČAST: Dar će biti pažljivo čuvan
STIGLI IZ AUSTRIJE: KUD “J. J. ZMAJ”, Feldkirh

Gusle na poklon

KUD “Sveti Nikolaj Srpski” je deo velike porodice folklornih ansambala koji bez bilo kakvog interesa čuvaju i neguju srpsku tradiciju i kulturu. Upravo zbog toga je gošća iz otadžbine, Dragica Radović, potpredsednica Centra za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije (Ciotis), poklonila gusle predsedniku društva.