J. Medvedeva
Siniša Škorić (desno) sa saradnicima u domu za stare u Kabramati

Fizioterapija igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja starijih osoba. Upravo zbog toga, u nezi starijih ima više fizioterapeuta nego bilo koje druge srodne zdravstvene profesija.

Po pravilu, starački domovi koriste usluge specijalista koji dolaze u posete. U tom pogledu, Dom za stare Sergijev posad (RBO) u sidnejskoj Kabramati značajno se razlikuje od njih po tome što ima svoje odeljenje fizioterapije. Čine ga vrhunski profesionalci: Siniša Škorić (radni terapeut), Pol Ju (fizioterapeut) i asistenti Ina Ovelar, Kejt Lučinska i Zikreta Ahmeti.

Olakšavanje života starijih osoba, održavanje i poboljšanje njihove mobilnosti, sprovođenje restorativne rehabilitacije i otklanjanje bolova je glavni cilj tima. Takođe, njihovi programi prevencije pada prepolovili su broj povreda među stanovnicima ovog doma.

U Sergijevom posadu ovo odeljenje ima na raspolaganju salu za vežbanje sa potrebnom savremenom opremom, specijalnim ortopedskim aparatima, obućom, termo paketima i još mnogo toga.

Za vežbanje se koriste najmodernije sprave

– Naš cilj je da pomognemo stanovnicima doma da održe životnu ravnotežu i poboljšaju svoje fizičke performanse – objašnjava Pol Ju. – Na kraju krajeva, snažni mišići i fleksibilno telo su najbolji put do smanjenja bola, ali i do slobode kretanja i, shodno tome, do osećaja nezavisnosti. Da bi tretman bio što efikasniji, kreiram individualne programe za svakog korisnika i procenjujem napredak prema njima.

Kao član Australijske asocijacije fizioterapeuta, Pol Ju kontinuirano prati otkrića i inovacije u ovoj oblasti, a sve interesantne i korisne stvari sprovodi u praksu.

U razgovor se uključuje i Siniša Škorić:

– Osnovna oblast mog delovanja je rehabilitacija štićenika doma. To su razne vrste vežbi za ublažavanje bolova, prevenciju padova i povreda, izbor opreme. Svu specijalizovanu opremu i inventar držimo pod nadzorom i proveravamo njihovu pouzdanost. Saradnja sa redovnim dobavljačima omogućava kupovinu najudobnijeg nameštaja i visokokvalitetne opreme.

Za vežbanje se koriste najmodernije sprave

Svi znaju da je pokret život, što stavlja veliki pritisak na ramena asistenata fizikalne terapije. Da bi postigli željene rezultate, svakodnevno rade sa štićenicima doma striktno po preporuci fizioterapeuta. Na primer, da bi ublažili bol i sprečili nepokretnost ležećih pacijenata, izvode neophodne procedure, masažu, istezanje, imitiraju pokrete… Za fizički aktivne stanovnike RBO-a sprovode časove vežbanja, razne vrste vežbi, terapijsko hodanje.

– Viđamo stanovnike i radimo s njima svaki dan, komuniciramo s njihovim porodicama. Stalna uključenost u njihove sudbine čini ove starije ljude delom naših života sa svim njihovim radosnim i tužnim trenucima. Iznad svega želimo da budu srećni – kaže Ina Ovelar.

Jačanje mišića sprečava padove i povrede

Obuka osoblja

Siniša Škorić kaže da fizio tim učestvuje u rešavanju opšteg zadatka RBO – stvaranje što povoljnijih uslova za život starijih osoba i vraćanje njihovih fizičkih sposobnosti. Ali, oni takođe rade i sa osobljem.

– Od nas ne zavisi samo zdravlje stanovnika, već i zaposlenih. Sprovodimo obuke za novozaposlene i redovno proveravamo poštovanje propisa o bezbednosti na radu, kako bismo izbegli povrede među osobljem čiji posao često uključuje podizanje teških tereta – dodaje Škorić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here