Pexels
Ilustracija

Kada je reč o sagorevanju kalorija, neke vežbe i vrste fizičke aktivnosti su efikasnije od drugih.

Bilo da je vaš cilj da skinete višak kilograma ili jednostavno budete zdravi, razumevanje koje vežbe sagorevaju najviše kalorija može vam pomoći da isplanirate efikasniji plan treninga.

Lični trener Rejčel Mekferson za „Eat This, Not That“ otkrila je da postoji jedna fizička aktivnost koja sagoreva najviše kalorija, a to je trčanje.

Kako objašnjava „trčanjem brzinom od 16 kilometara na sat u trajanju od 30 minuta sagoreva se približno 594 kalorije za osobu od 70 kilograma. Međutim, ovo je veoma izazovan tempo i malo ko može da zadrži takvu brzinu 30 minuta. Za trkače rekreativce, uobičajena brzina je osam do 9,5 kilometara na sat, što sagoreva približno 288 do 350 kalorija za 30 minuta za osobu od 70 kilograma.

Iskusni trkači obično mogu da dostignu brzinu od 9,5 do 12 kilometara na sat, što sagoreva oko 450. kalorija za 30 minuta za osobu od 70 kilograma.

Međutim, trener naglašava da samo kardio vežbe nisu najefikasniji način sagorevanja kalorija jer se napor lako može poništiti konzumiranjem male količine visokokalorične hrane.

Umesto toga, ona predlaže stvaranje zdravog kalorijskog deficita kroz ishranu, aktivnost tokom celog dana i uključivanje vežbi snage za najbolje rezultate mršavljenja.

Kao dodatne načine sagorevanja kalorija, Mekferson preporučuje hodanje, trening snage i bavljenje nekim rekreativnim sportom nekoliko puta nedeljno, prenosi Index.hr.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here