EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Finski parlament usvojio je u petak zakon kojim se graničnoj policiji daje ovlašćenje da blokira tražioce azila koji prelaze iz Rusije, nakon što je više od 1.300 ljudi stiglo u zemlju, prisilivši državu da zatvori granicu.

Finska je optužila susednu Rusiju da koristi migracije kao oružje tako što podstiče veliki broj migranata iz zemalja poput Sirije i Somalije da pređu granicu, što Kremlj poriče.

Helsinki veruje da Moskva promoviše migracije kako bi se osvetila za ulazak Finske u NATO savez, koji podstiče Ukrajinu protiv ruske invazije.

Desničarska vlada premijera Peterija Orpa rekla je da je predlog zakona ključan za zaustavljanje budućih dolazaka migranata, uprkos tome što je zakon u sukobu s međunarodnim obavezama o ljudskim pravima.

Od marta nije bilo novih dolazaka tražilaca azila. Finska je krajem prošle godine zatvorila svoje kopnene granice s Rusijom.

Potez Finske sličan je koracima preduzetim poslednjih godina u drugim evropskim zemljama, uključujući Poljsku i Litvaniju, kako bi se migrantima otežalo prelaženje granice iz Rusije i ruskog saveznika, Belorusije.

Finski predlog zakona usvojen je sa 167 glasova za, 31 protiv i jednim suzdržanim. Za usvajanje predloga bila je potrebna dvotrećinska većina glasova u parlamentu sa 200 zastupnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here