EPA
Filip Krajinović

Nijedan rastanak nije lak. Nije bilo svejedno Filipu Krajinoviću da stavi tačku na tenisku karijeru, ali je momak iz Sombora, posle neuspeha u kvalifikacijama za US open, rešio da završi karijeru u trenutku kada je zauzimao 633. mesto na ATP listi. Zavesa je spuštena na jednu uspešnu sportsku karijeru.

Tokom 16 godina u tenisu Filip je zabeležio 123 pobede i 131 poraz, ali bez ijedne osvojene titule. Igrao je pet ATP finala, uključujući i finale mastersa u Parizu. Najbolji učinak na grend slem turnirima su mu bila treća kola Australijen opena i Rolan Garosa. Najbolji plasman u karijeri imao je 2018. kada je zauzimao 26. poziciju. Od turnira je zaradio ukupno 6,1 milion dolara.

Krajinović potiče iz sportske porodice. Otac, brat i oba strica odrasli su na terenima Žak Sombor. Ljubav prema tenisu usadio mu je otac koji ga je odmalena vodio na teren, učio da drži reket još kada je isti bio veći od malenog Filipa. Prvi turnir odigrao je već sa osam godina i vratio se kući sa peharom u rukama. Kasnije je postao državni prvak u kategorijama do 10, 12 i 14 godina, posle čega ga je teniski put odveo u Ameriku.

– Veliku zahvalnost dugujem IMG tenis akademiji Bolitijeri i menadžeru Oliveru van Lindonku, koji me je pozvao i pružio mi najbolje uslove u tom ključnom trenutku mog teniskog razvoja. Proveo sam pet nezaboravnih godina u njihovom okruženju, tokom kojih sam osvojio nekoliko prestižnih juniorskih turnira i stigao do polufinala na dva juniorska grend slema, što me je svrstalo među top osam juniora sveta i omogućilo mi prelazak u seniorske vode sa 16 godina – objašnjava on.

Upornost se isplatila. Mladi Somborac dosanjao je snove…

– Ostvario sam dečački san, delio sam teren i takmičio se sa najboljima u istoriji ovog sporta. Kao i u svakom sportu, usponi i padovi su sastavni deo puta. Moj put je bio turbulentno, zanimljivo i, ponekad, mnogima pa i meni nelogično iskustvo. Iako ostaje žal za neosvojenim ATP turnirom, ponosan sam na pet ATP finala, uključujući finale mastersa u Parizu i prestižnog turnira u Kvinsu, što me je dovelo do mog najboljeg ranga, 26. mesta na svetu.

Krajinović je bio i član Dejvis kup reprezentacije Srbije. Taj period smatra najlepšim delom karijere.

– Bila mi je izuzetna čast da punih 15 godina delim svlačionicu sa šampionskom generacijom – jasan je Krajinović.

Nenametljivi momak i prošle godine je bio na prekretnici. Posle neuspeha na Rolan Garosu sredinom 2023. nekoliko meseci je ostavio tenis po strani. Nedostajao mu je beli sport, pa je rešio da se vrati. Želeo je da osvoji neki turnir. Nažalost, to mu nije pošlo za rukom i čini se da je sada zasigurno kraj jedne, možda ne bogate, ali zavidne karijere.

Šta će Filip dalje raditi? Za početak će se odmoriti, pre svega u svom domu u Somboru koji je uredio po sopstvenom ukusu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here