Tanjug/AP
Premijer Slovačke Robert Fico

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da se u Ukrajini bore “nacističke trupe”, ali da međunarodna zajednica to ne primećuje.

– Svi pričamo o fašizmu, nacizmu, a istovremeno ćutke tolerišemo da kroz Ukrajinu jure trupe koje imaju vrlo jasnu oznaku, povezane sa pokretima koje danas smatramo opasnim i zabranjenim. Pošto je ovo geopolitička bitka, nikome ne smetaju – rekao je Fico tokom posete Muzeju holokausta u slovačkom gradu Seredu, prenosi TASR.

Fico je istakao da je svet pun laži, jer, kako je naveo, “s jedne strane, međunarodna zajednica govori o zločinima, a sa druge sve više pravi kompromise koji vređaju položaj žrtava Holokausta i rasnog nasilja”.

– Međunarodna zajednica mora da prizna da je nemoguće dozvoliti da se u Ukrajini bore trupe koje koriste nacističke oznake i koje se često ponašaju u skladu sa tim – dodao je slovački premijer.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je Kijev razočaran izjavom premijera Slovačke Roberta Fica o vojnicima Oružanih snaga Ukrajine, koja se, kako navode, “kosi sa postojećim nivoom poverenja i saradnje između Ukrajine i Slovačke”.

Napominje se da ukrajinski vojnici trenutno brane svoje bližnje, domove i zemlju, “kao i celu Evropu i slobodni svet od ruskih osvajača, označenih latiničnim slovima ‘Z’, simbolom, kako navode, “fašističke estetike savremene Rusije”.

“Za Ukrajince je suprostavljanje ruskoj agresiji nastavak istorije otpora našeg naroda totalitarnim režimima u prošlom veku”, ističe se u saopštenju.

6 COMMENTS

  1. Covek je u pravu,ta EU podrzava fasizam,jer sa njim ratuje protiv Rusije.Ta Amerika koja uvodi “demokratiju”ratovima i pljackom,mnogim zemljama nanela zlo..

  2. Nije tacno rusi nisu osvajaci , kakav je to osvajac koji brani svoj narod, svoju rusku otadzbinu. Za vas ukraince su osvajaci ameri i njihov kapital .

  3. Istina boli. Ali je istina. Istina je da većina članica EU ne vodi računa o interesima vlastitih država. Isto tako, niko ne sme da digne glas protiv genocida koji vrši genocid u pojasu gaze. Kauboji ne daju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here