Tanjug/AP
Premijer Slovačke Robert Fico

Slovački premijer Robert Fico izjavio je danas da želi da ubedi ukrajinsku stranu u potrebu očuvanja tranzita energenata (nafte i gasa) preko Ukrajine na zajedničkom sastanku vlada Slovačke i Ukrajine u ponedeljak, 7. oktobra.

– Želimo da to postignemo tako što ćemo ubediti Ukrajinu da dozvoli tranzit. I Ukrajina i Slovačka Republika su razvile energetsku infrastrukturu za tranzit nafte i gasa. Mislim da će razgovori sa ukrajinskom vladom 7. oktobra pomoći da Ukrajina zadrži tranzit. Ne kažem da će to biti rešeno – dodao je Fico, prenosi slovački portal Aktuality.

On je odbacio “smešne političke direktive koje dolaze iz EU u tom duhu”.

– Ubedićemo naše ukrajinske partnere da koriste svoju energetsku infrastrukturu za uvoz gasa i nafte u Zapadnu Evropu. I njima će ova infrastruktura biti potrebna – naglasio je on.

Fico je istakao da Slovačka podržava pristupanje Ukrajine EU, napominjući da očekuje da se Ukrajina “ponaša normalno i razumno u tom duhu”, rekao je Fico.

On je napomenuo da i Slovačka i Ukrajina dobijaju prihode od tranzita nafte i gasa preko svojih teritorija.

Fico je ranije obećao da će sa ukrajinskim kolegom razgovarati o mogućnosti održavanja tranzita nafte i gasa kroz Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, Slovačka je značajno zainteresovana za održavanje tranzita gasa i nafte preko Ukrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here