Festival novog filma i videa u Beogradu

0

Na 16. manifestaciji "Alternative Film/Video" u dve takmičarske selekcije – internacionalnoj i regionalnoj (ex-Yu) biće predstavljeni inovativni eksperimentalni, istraživački, avangardni, lični filmovi i video radovi mladih umetnika, ali i afirmisanih autora.

U konkurenciju je ušlo više od sto filmova, od preko 400 koje su autori prijavili, što je i godišnji prosek ovog festivala.

Program je odabrala selekciona komisija čiji cu članovi Danijela Purešević, Greg de Kir (DeCuir), Zoran Saveski i urednik AFC-a Miodrag Milošević.

Žiri festivala radiće u sastavu Dušan Makavejev, Beatris Kobou (Beatrice Kobow), Hrvoje Turković i i Jurij Meden. Umesto dodele klasičnih nagrada, oni će odabrati filmove i video radove za "Listu značajnih ostvarenja festivala".

Pored takmičarskih programa, festival obuhvata autorske selekcije i retrospektive, selekcije produkcijskih centara i festivala, predstavljanje novih inicijativa u regionu, audio-vizuelne performanse, video instalacije, izložbe i diskusije na okruglom stolu.

Dobitnicima ovog priznanja Akademski filmski centar omogućava da koriste  rezidencijalni program AFC-a za produkciju svog narednog filma ili video rada.

Pored toga, biće dodeljene nagrade studentskog žirija i publike, kao i memorijalna nagrada "Ivan Kaljević".

Više od 30 autora iz regiona i sveta biće smešteno u Studentskom gradu za vreme festivala, koji funkcioniše kao mesto susreta autora, teoretičara, kritičara i publike.
Cilj manifestacije je da zabeleži i teorijski definiše kretanja u oblasti vizuelnih digitalnih medija, da ukaže na istinske vrednosti i podstakne nove stvaralačke mogućnosti na tom polju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here