pixabay.com

Globalna tehnološka korporacija Meta, koja je vlasnik popularnih društvenih mreža Fejsbuk i Instagram, obavestila je australijske medija da više neće da plaća za korišćenje njihovih vesti.

Odluka da više ne daju naknadu australijskim medijskim kućama proizilazi iz želje za porastom prihoda i rekordnih profita kompanije iz Silikonske doline, objavio je Skaj Njuz Australija.

Meta je ranije bila primorana da sedne za sto sa australijskim medijima, na osnovu Kodeksa o pregovaranju sa medijima koji je donela prethodna, koaliciona vlada. Ovom uredbom su određena obavezna plaćanja preuzimanja i deljenja sadržaja, uz pretnju ogromnim kaznama za one društvene mreže koje ne žele da plaćaju.

Zakon je osmišljen da bi uskladio neravnotežu između tehnoloških kompanija i lokalnih medijskih kuća, pošto su društvene mreže generisale velike prihode koristeći novinske sadržaje kako bi privukle što veći broj oglašivača.

Međutim, Meta je sada obavestila rukovodioce medija koji vode najveće redakcije u Australiji da ugovori vredni oko 70 miliona dolara neće biti obnovljeni nakon što isteknu tokom ove godine. Ovakva odluka je doneta uprkos tome što je pre nešto više od dva meseca pomoćnik saveznog blagajnika Stiven Džons upozorio tehnološke platforme da ponovo pregovaraju sa izdavačima.

Meta je u petak objavila saopštenje u kojem je najavila da će ugasiti svoju namensku sekciju za objavljivanje vesti na Fejsbuku.

– Iako ćemo povući „Fejsbuk vesti“ u ovim zemljama, naša odluka ne utiče na uslove u postojećim sporazumima s izdavačima u Australiji, Francuskoj i Nemačkoj. Ovi ugovori su već istekli u SAD i Velikoj Britaniji. Pored toga, da bismo osigurali nastavak ulaganja u proizvode i usluge koji podstiču angažovanje korisnika, nećemo sklapati nove komercijalne ugovore za tradicionalne vesti u ovim zemljama i u budućnosti nećemo nuditi nove Fejsbuk proizvode, posebno za izdavačke kuće – navodi se u saopštenju.

Bivši predsednik Nacionalnog regulatora za konkurenciju i potrošače (ACCC) Rod Sims, koji je tvorac Kodeksa pregovaranja s medijima, ocenio je Metine postupke kao „sebične“.

– Ovo mi se čini kao prilično sebično ponašanje. Čini se da žele besplatno da dobiju sadržaj od kojeg imaju koristi kako bi njihov profit bio veći. Ovo, takođe, ukazuje na nedostatak brige o tome da li njihovi korisnici dobijaju proverene vesti ili ne – rekao je Sims za Skaj Njuz.

Za sada je nepoznato šta Meta namerava sledeće da uradi s vestima u Australiji. Kada se suočila sa sličnim zakonima u Kanadi, tehnološka platforma je zabranila pristup svim vestima na svojim platformama širom te zemlje, što je imalo razoran uticaj na lokalne novinske kuće.

Udarac na prihode

U zajedničkom saopštenju, ministarka komunikacija Mišel Rouland i pomoćnik blagajnika Stiven Džons rekli su da Metina odluka da više ne plaća vesti „predstavlja narušavanje njene posvećenosti održivosti australijskih medija“.

– Vlada je jasno iznela svoja očekivanja. Ova odluka uklanja značajan izvor prihoda za australijske medijske kompanije koje zaslužuju pravičnu nadoknadu za sadržaj koji pružaju. Australijska vlada je posvećena Kodeksu pregovaranja s medijima i traži savet od Trezora i ACCC-a o sledećim koracima – navodi se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here