EPA-EFE
Viktor Orban

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju o Mađarskoj u kojoj je izrazio snažnu zabrinutost zbog, kako navodi, narušavanja demokratije, vladavine prava i osnovnih prava u Mađarskoj, posebno kroz nedavno usvojeni tzv. paket “zaštite nacionalnog suvereniteta”.

Za rezoluciju u kojoj se osuđuju “namerni, kontinuirani i sistematski napori mađarske vlade da potkopa temeljne vrednosti EU” glasalo je 345 poslanika EP, dok je 104 bilo protiv, a 29 suzdržano.

Usvojena rezolucija, takođe, kritikuje premijera Viktora Orbana i zbog toga što je prošlog meseca uložio veto u EU na davanje veće finansijske pomoći Ukrajini.

U rezoluciji se poziva i na nov korak u proceduri kada je reč o vladavini prava u Mađarskoj koji bi eventualno mogao dovesti do suspenzije prava Mađarske na veto u EU.

Usvojena rezolucija EP nije pravno obavezujuća, ali može da doprinese da se poveća politički pritisak na Orbana uoči samita EU koji će se održati 1. februara u Briselu, kada će lideri zemalja članica ponovo pokušati da dogovore novu pomoć za Ukrajinu.

4 COMMENTS

  1. Orban je najpametniji lider od svih vas EVROPLJANA. Veoma pametan i bistar jer nije vas poslusnik i sada udarate na njega i Madjarsku. Covek se zalaze za mir a vi za dalji produžetak rata. Vi ste najveci zlo u 21 veku. Slusa li ste Ameriku sada polako propadete i ekonomski i vojno
    Ziveo Orban

  2. Vidim da će posle Bregzita, uslediti Degzit, pa Ugregzit…znali su Srbi da će se EU raspasti dok oni dođu na red za ulazak…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here