EPA/Ronald Wittek
Evropski parlament

Evropski parlament odobrio je danas zajam Ukrajini u iznosu od 35 milijardi evra, koji će biti otplaćen budućim prihodima od zamrznute ruske imovine. Sredstva će biti isplaćivana do kraja 2025. godine.

Za novu makrofinansijku pomoć Ukrajini glasalo je 518 poslanika, protiv je bilo 56, a 61 je bio uzdržan, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Zajam je deo paketa koji je u junu dogovorila Grupa sedam najrazvijenijih zemalja (G7) da bi se Ukrajini obezbedila finansijska pomoć od ukupno 45 milijardi evra.

U saopštenju EP se navodi da bi deo pomoći koji će dati EU mogao biti manji u zavisnosti od iznosa zajmova koje će dati drugi partneri iz G7.

Ukrajinskim novouspostavljenim mehanizmom za kreditnu saradnju, Ukrajini će biti omogućeno da koristi buduće prihode od zamrznute imovine Ruske centralne banke koja se nalazi u EU da bi otplatila te zajmove.

Nova sredstva makrofinansijske pomoći biće isplaćivana do kraja 2025, a Kijev sredstva može koristiti „prema vlastitom nahođenju“.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je ranije rekao da će prioriteti u korišćenju pomoći biti obnova energetske mreže, izgradnja više skloništa, poboljšanje škola i kupovina naoružanja.

G7 je ubrzo posle ruske invazije zamrznula oko 300 milijardi dolara ruske imovine i obavezala se da će ta sredstva koristiti za pomoć Ukrajini. Više od dve trećine te imovine, oko 210 milijardi evra, nalazi se u EU.

„Zajam je uslovljen kontinuiranom predanošću Ukrajine očuvanju efikasnih demokratskih mehanizama, poštovanju ljudskih prava i drugim uslovima politike koji će biti utvrđeni u memorandumu o razumevanju“, navodi se u saopštenju EP.

Predlog Evropske komisije o zajmu Ukrajini, koji su vlade članica EU odobrile početkom meseca, treba da odobri kvalifikovana većina država članica u Savetu EU pre nego što stupi na snagu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here