Pixabay.com

Ne postoji ništa uzbudljivije od istraživanje novog grada. Ali pored cena autobuskih karata, karata za voz i tramvajskih karata, troškovi kretanja mogu se brzo povećati.

Međutim, u jednom prelepom evropskom gradu postoji rešenje za ovaj skup problem: turisti mogu da istražuju grad besplatno.

U Ženevi, u Švajcarskoj, turisti mogu koristiti transportne mreže bez plaćanja.

Svako ko boravi u odobrenom smeštaju, bilo da se radi o hotelu, hostelu ili kampu, ima pravo na gradsku karticu za prevoz koju mogu da koriste tokom svog boravka u ovom gradu.

Kartica omogućava besplatno, i neograničeno, putovanje unutar gradske mreže unireso zone 10, sistema javnog prevoza koji pokriva ceo kanton Ženeve, osim Celignija.To uključuje prevoz autobusom, tramvajem, vozom, pa čak i čamcem.

Turisti mogu doći do kartice tako što će kontaktirati smeštaj u kome će boraviti, koji mora biti registrovan u Ženevskom turizmu i kongresu. Trebalo bi da dobiju link za obrazac koji treba da popune tri dana pre dolaska u grad.

Nakon popunjavanja obrasca, odmah bi trebalo da dobiju svoju besplatnu digitalnu verziju Ženevske transportne kartice.

Ako putujete u grupi, osoba koja je izvršila rezervaciju će dobiti imejl sa linkom za registraciju svih drugih ljudi koji su u smeštaju.

Kako putovati u Ženevi

Možda je najbolji način za kretanje gradom ženevski vodeni transport (Geneva’s Mouettes), besplatan je za turiste sa svojim putnim kartama.

Mali žuti čamci voze svakih 10 minuta i prevoze lokalno stanovništvo oko legendarnog Ženevskog jezera u gradu, zaustavljajući se u četiri luke: Pâquis, Eaux-Vives, De-Chateaubriand i Mont-Blanc.

Prema Ženevskoj turističkoj veb stranici, to je najlakši način da se putuje s jedne strane na drugu.

Pored svoje široke transportne mreže, Ženeva je takođe veoma pogodna za pešake.

Grad ima mnoga područja za šetnju, uključujući istorijski Stari grad, užurbani kvart Pâquis, koji se nalazi tik uz obalu jezera i Eaux-Vives, još jedan okrug pored jezera sa prelepim parkom i stazama za šetanje.

Iako turisti mogu da iskoriste prednosti gradskog sistema besplatnog javnog prevoza, Ženeva je jedan od najskupljih gradova na svetu – tako da će posetioci možda morati da izdvajaju malo više za hranu i smeštaj.

Takođe će moći da vide Jet’dEau, fontanu od 140 metara i jednu od najpoznatijih gradskih znamenitosti koja se može videti sa raznih tačaka duž obale.

Naučna kapija CERN-a je još jedna od besplatnih atrakcija u Ženevi. Naučni muzej ima praktične laboratorije, naučne emisije i impresivne multimedijalne izložbe.

Takođe vredi posetiti Katedralu Svetog Petra iz 19 veka u starom gradu, kao i „Patek Philippe“ muzej satova, s tim da bi ljubitelji satova trebalo za ovu posetu da izdvoje oko 10 evra po osobi.

Smeštaj u Ženevi

Kao jedna od najskupljih svetskih destinacija, cene smeštaja su obično veće nego u mnogim drugim evropskim gradovima, posebno za luksuzne hotele.

Međutim, još uvek možete pronaći dobre ponude, posebno van sezone, od novembra do marta, i to za boravak sredinom nedelje, prenosi Metro.co.uk.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here