EPA/Martin Divisek
Žosep Borelj

Evropska unija namerava da promeni svoju višegodišnju odbrambenu strategiju “Strateški kompas” zbog događaja u Ukrajini, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj na konferenciji EU u Pragu.

– “Strateški kompas” će i dalje biti na snazi, njegova načela moraju biti realizovana, ali smo već počeli da razmišljamo o tome kako da se adaptiramo na novu situaciju. Ta nova situacija je odredila naše buduće odnose sa Rusijom i nove geopolitičke orijentacije u svetu. Danas je svet mnogo opasniji nego krajem prošle godine – rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima, “Strateški kompas” se razvijao, razmatrali su ga i usaglašavali pre početka događaja u Ukrajini. On je priznao da se u ovom dokumentu razmatraju različite varijante razvoja događaja, različite pretnje, ali da događaji koji su danas aktuelni nisu predviđeni ovim dokumentom.

Lideri Evropske unije su krajem marta utvrdili višegodišnji program “Strateški kompas” koji bi pojačao jačanje saveza u sferi odbrane i bezbednosti. U dokumentu se navodi da bi EU trebalo da ima mogućnost da samostalno ili zajedno sa partnerima reaguje na nastalu krizu. Tako “Strateški kompas” podrazumeva formiranje evropskih snaga za brzo reagovanje, koje čine 5.000 ljudi.

Zemlje EU, u okviru nove odbrambene strategije, trebalo bi da sprovode zajedničke vežbe na moru i na kopnu, da povećavaju vojnu mobilnost, učvršćuju civilne i vojne misije u okviru Opšte politike za odbranu i bezbednost. Kako je pojasnio šef evropske misije, nije reč o formiranju jedinstvene evropske vojske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here