commons.wikimedia/European Parliament
Oliver Varhelji

Evropski parlament je u utorak uveče završio debatu o rezoluciji o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (ZSBP), koja bi trebalo da bude usvojena u sredu.

Pored zahteva da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Unije, u tekstu rezolucije se izražava i zabrinutost zbog rada komesara za proširenje Olivera Varheljija i sumnje da potkopava ulogu demokratskih reformi u zemljama kandidatima.

U delu teksta rezolucije, koji se odnosi na Srbiju, navodi se da Beograd mora da se uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom (ZSBP) Unije i ističe “da bi nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU”.

U tekstu rezolucije, čiji je autor predsednik komiteta za spoljne poslove EP, Nemac David Mekalister, izražava se zabrinutost zbog rada komesara za proširenje Olivera Varheljija i “navodi da komesar za susedstvo i proširenje namerno nastoji da zaobiđe i potkopa ulogu demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama koje hoće da se pridruže Uniji”.

Zbog toga se apeluje na Evropsku komisiju “da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li postupanje i politika koju zagovara komesar za susedstvo i proširenje predstavlja kršenje Kodeksa ponašanja članova Evropske komisije i njegovih obaveza”.

Tokom rasprave o rezoluciji rečeno je da je potrebno istaći da EU mora da pojača verodostojnost procesa proširenja na način da se očuva njegova utemeljenost na zaslugama, između ostalog u pogledu demokratije, osnovnih prava i vladavine prava u okviru poglavlja 23. i 24. u revidiranoj metodologiji proširenja, izbegavajući pritom politizaciju procesa proširenja zbog bilateralnih sporova.

EP poziva države članice da određene odluke u pitanjima ZSBP, bez vojnih implikacija, donose kvalifikovanom većinom, “posebno ako se one odnose na sankcije i ljudska prava”.

1 COMMENT

  1. Srbija nije članica EU
    I nema potrebu da radi isto šta i EU
    Neće diktatura da pomogne EU
    Da Srbiju koju je su NATO članice EU bombardovale uranijumskim bombama
    Dobiva naredbe od tih istih zemalja?
    Zar niste naučili iz 1. Svjetskog rata
    Iz 2. Svijetskog rata
    Srbija se uvjek branila od vas iz EU
    I uvjek ste samo svoju korist gledali
    Vi iz EU
    🇷🇺☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here