EPA/Robert Ghement

Portparol EU Peter Stano poručio je danas da EU očekuje da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom i da se uskladi sa političkim odlukama Unije.

Govoreći o akcijama Prištine, Stano poručuje kosovskim vlastima da izbegavaju bilo kakve akcije koje nisu koordinisane sa partnerima i da ne doprinose na taj način krizi i eskalaciji situacije.

Na pitanje o jednostranim akcijama prištinskih vlasti, Stano kaže da je EU u stalnom kontaktu sa predstavnicima kosovskih vlasti i da im svakodnevno govore svoje stavove i očekivanja.

– Neću ponavljati ono što smo rekli u reakciji prošle nedelje kada je sprovedena akcija na severu Kosova protiv srpskih institucija, ali situacija je već prilično nestabilna i to je ono što najviše zabrinjava – kazao je Stano.

Upitan da li će sastanak ministra Aleksandra Vulina sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom uticati na pregovarački proces Srbije sa EU, Stano je kazao da se kriterijumi za članstvo ispunjavaju korak po korak.

Međutim, kako je dodao, ukoliko je Srbiji zaista strateški cilj članstvo u EU, kako to zvaničnici u Srbiji jasno govore, onda afirmacija procesa pridruživanja ne može doći preko održavanja veza sa Rusijom.

– Rusija je zemlja koja pod rukovodstvom Putina krši međunarodno pravo. Srbija bi trebalo da se uzdrži od intenziviranja veza i kontakata sa Rusijom – istakao je Stano.

EU očekuje od Srbije da se uzdrži dobrovoljno od intenziviranja odnosa sa Rusijom i da svi članovi Vlade Srbije poštuju posvećenost Srbije procesu pridruživanja EU uključujući usklađivanje sa političkim odlukama i akcijama.

– Održavanje ili čak jačanje veza sa Rusijom, u vreme nezakonite agresije na ukrajinski narod, nije kompatibilno sa vrednostima EU i nije kompatibilno sa pregovaračkim procesom – kazao je.

Dodaje da Evropska unija želi da računa na sve zemlje kandidate kao na pouzdane evropske partnere koje imaju zajedničke principe, vrednosti, bezbednost i napredak.

4 COMMENTS

  1. ИЛИ ВИ ПРИЗНАЈЕТЕ албанцима
    Назови државу
    КАКО ВИ РЕАГУЈЕТЕ
    НА ХАПШЕЊЕ СРБА🇷🇸
    СВАКОДНЕВНО
    Е ТАКО ИСТО И МИ
    РАДИМО

    МАААААААААРШШШШ
    спонзори албански сте ви у ЕУ

  2. Ko bi reko da je ovaj Stano ovoliko pametan covjek nevidjeno cudo od covjeka, koliko vidimo iz njihovih izjava oni su dali uptstva siptarima sta treba da rade vidimo da ih podrzavaju u nasem narodu postoji jedan izraz za tako podmkle kurve zvali smo ih funjare

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here